China legt shoppen in Hongkong aan banden

Chinezen mogen niet meer ongelimiteerd Hongkong bezoeken om te shoppen. De visaregels voor mensen uit het nabijgelegen Shenzhen, een stad met ruim 7 miljoen inwoners, zijn aangepast waardoor Chinezen nog maar een keer per week naar Hongkong mogen reizen. Dat meldt de BBC op basis van Chinese media.

Chinese toeristen in het winkelgebied van Hongkong. Beeld ap
Chinese toeristen in het winkelgebied van Hongkong.Beeld ap

Inwoners mochten meerdere keren per week naar de stad waar de belastingen veel lager zijn, maar moesten daar al toestemming voor vragen. Behalve dat 'vastelanders' nog maar een keer per week toestemming zullen krijgen, mogen ze voortaan niet langer dan een week in de stad blijven. De regels gaan per direct in.

Tot ongenoegen van de inwoners van Hongkong staken in 2014 47 miljoen Chinezen de grens over naar de voormalige Britse kolonie. Dat leidt tot lege schappen, omdat de Chinezen goederen opkopen en meenemen over de grens. Vaak worden de goedkope producten uit Hongkong met winst doorverkocht, ook al is dat illegaal. Het bekendst is de levendige handel in de kwalitatief betere melkpoeder uit Hongkong. Hongkongers klagen verder over het slechte gedrag van de bezoekers, die bovendien de prijs van goederen zouden opdrijven.

De afgelopen tijd leidde de onvrede al meermaals tot protesten, die soms zelfs uitmondden in geweld. Dat geweld zorgde weer voor groeiende animositeit tussen de bewoners aan weerszijden van de grens.

Meer over