China laat Tibetaanse politieke gevangene na 17 jaar vrij

De Chinese autoriteiten hebben na zeventien jaar de Tibetaanse politieke gevangene Jigme Gyatso vrijgelaten. Gyatso zat vast voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en separatisme. Dat hebben de Tibetaanse regering in ballingschap en Radio Free Asia dinsdag gemeld.

Redactie

Volgens Tashi Phuntsok, woordvoerder van de Tibetaanse regering in ballingschap, keerde de 52-jarige Gyatso maandag terug naar zijn woonplaats in de noordwestelijke Chinese provincie Gansu. Hij werd zaterdag vervroegd vrijgelaten, vermoedelijk vanwege zijn zwakke gezondheid die het gevolg is van de slechte behandeling in de gevangenis.

Radio Free Asia meldde dat Gyatso er 'erg zwak' uit zag toen hij thuis kwam. Vrienden zeiden tegen de zender dat Gyatso mank is aan een been. Hij klaagde daarnaast onder andere over hartproblemen en slecht zicht.

Gyatso was een van de bekendste politieke gevangenen. Organisaties als Amnesty International en de Europese Unie hadden bij de Chinese regering op zijn vrijlating aangedrongen. Hij werd in 1996 opgepakt en veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het 'aanzetten tot separatisme' en voor betrokkenheid bij een 'contrarevolutie'. Na een betoging voor Tibetaanse onafhankelijkheid, die samenviel met een bezoek van een delegatie van de EU, in 1998, werd een groep politieke gevangenen, onder wie Gyatso, afgetuigd en gemarteld. In 2004 werd zijn celstraf verlengd met drie jaar nadat hij in de gevangenis zijn steun had betuigd aan de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen.

Meer over