China laat beroepsactivisten vlaggen planten en verbranden

Een demonstratie is niet iets wat het centrale gezag in China graag ziet, tenzij de regering het protest zelf zorgvuldig heeft geregisseerd....

Een kordon politieagenten keek belangstellend toe en hield passanten en journalisten nauwlettend op een afstand, terwijl de staatsactivisten hun opdracht uitvoerden. De vlagverbranding volgde op de arrestatie woensdag door Japan van zeven andere Chinese beroepsdemonstranten op een omstreden eilandje in de Oost-Chinese Zee, tussen Taiwan en Japan.

De Chinese demonstranten waren met een schip 's nachts naar het Japanse eiland gebracht en met rubberboten aan land gegaan. Volgens het staatspersbureau Xinhua waren ze op een 'wetenschappelijke missie' om te onderzoeken of het eiland geschikt is voor toerisme. Kort nadat ze de Chinese vlag hadden geplant, werden de activisten door de Japanse kustwacht aangehouden. De actie leidde meteen tot diplomatieke protesten over en weer. Ze dreigt de historisch toch al moeizame verhouding tussen China en Japan verder te verslechteren.

China eist de eilanden op, omdat ze in 1895 door Japan van het zwakke Chinese Qing-keizerrijk waren afgepakt. Het was in dezelfde periode dat China de vernedering moest ondergaan dat westerse mogendheden zich aan de kust Hongkong en Macau toeenden, evenals een aantal internationale concessies en Shanghai.

Eerder dit jaar stuurde China al een groepje staatsactivisten naar een ander omstreden eiland. Die werden door de Japanse kustwacht op zee verjaagd. China maakt aanspraak op een hele reeks eilanden in de Chinese zee, die ook door andere landen rond de zee worden opget. Het vermoeden bestaat dat er onder de zeebodem grote olie- en gasvoorraden zitten. Vooral China, dat door zijn sterke economische groei steeds meer energie nodig heeft, kan die goed gebruiken.

Vietnam kondigde deze week aan dat het zelf ook het toeristisch potentieel wil onderzoeken van een van de Spratly-eilanden, een van de bekendste omstreden archipels van mini-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Op de Spratly-eilanden maken Vietnam, China, Taiwan, Maleiside Filipijnen en Brunei aanspraak. Vijf van de zes landen hebben ook militairen gelegerd op verschillende eilandjes. Vietnam wil medio april de eerste 'toeristen' sturen, tot ongenoegen van vooral China.

Meer over