China is geen plek voor ‘Desperate Housewives’

Desperate Housewives, de internationaal succesvolle soap over het wel en wee van vijf eigentijdse Amerikaanse huisvrouwen, is in China een flop geworden....

China Central Television, de Chinese staatstelevisie, zond in de kersttijd het hele eerste seizoen van de huisvrouwen uit in blokken van drie uur (van tien uur ’s avonds tot een uur ’s nachts), een week lang. China staat buitenlandse programma’s op CCTV alleen na tienen toe. De kijkcijfers waren met 0,4 procent vernietigend, zelfs voor dat late tijdstip.

Volgens het Engelstalige weekblad Beijing Review ligt de culturele kloof ten grondslag aan de mislukking. Chinese kijkers hebben weinig op met het woelige leven van een stel dames in een Amerikaanse buitenwijk. Een huisvrouw als Gabrielle, die haar schoonmoeder als een stuk oud vuil behandelt, of een dochter van vijftien die haar moeder aanspoort een afspraakje met de nieuwe buurman te maken, daar moet je in China nog niet mee aankomen, aldus het staatsblad.

Chinezen dromen liever weg bij Zuid-Koreaanse soaps als Dae Jang Geum (‘Juweel in het paleis’), het trage verhaal van een eenvoudige vrouw die het met keihard werken schopt tot een hoge functie in de keizerlijke hofhouding. De 70-delige serie werd vorig jaar een voltreffer op de Chinese buis, met een trouwe kijkersschare van 160 miljoen. Positieve, confucianistische waarden slaan bij de modale Chinees beter aan dan al dat moderne gedoe uit Amerika, stelt de Review opgelucht vast.

De afgang van de Amerikaanse soap betekent niet dat de Chinese televisie het genre geheel afschrijft. CCTV heeft inmiddels een milde eigen versie in de maak, Beautiful Housewives genaamd, die meer op de lokale smaak is afgestemd.

De Chinezen maakten in 2004 ook al een brave kopie van de Amerikaanse tv-hit Sex and the City. Onder de naam Keen to fall in love volgt de serie het leven van een paar jonge, ambiteuze Chinese vrouwen in de grote stad. De 32-delige serie behaalde, zonder al te veel westers moderne-meisjes-vuilbekkerij, behoorlijke kijkcijfers.

Meer over