China in ban van eerste internet-seksschandaal

In Europa kent bijna niemand Edison Chen, Bobo Chan, Gillian Chung of Cecilia Cheung, maar in China zijn ze wereldberoemd. De 27-jarige Edison is acteur en zingt hip-hop, Bobo, Gillian en Cecilia zingen of spelen ook. Ze behoren tot de trendy jetset van de vermaakindustrie van Hongkong – en sinds kort zijn ze het middelpunt van China’s eerste internet-seksschandaal.

Van onze correspondent Hans Moleman

Want wat deed domme Edison toen hij met Bobo, Gillian, Cecilia en nog een stel andere sterretjes had liggen rollebollen? Hij zette de 1300 naaktfoto’s die hij kiekte op zijn roze Apple MacBook, en toen de laptop stuk ging, bracht hij hem naar een reparatiewinkel. Even later stonden de blote foto’s van Bobo en consorten op internet.

Lezers van de populaire bladen in Hongkong smullen er nu al weken van, getuige de niet aflatende publicaties van de naaktfoto’s in de bladen – met de geslachtsdelen zorgvuldig voorzien van een zwart afdekstrookje. De aandacht is inmiddels zo groot geworden dat de Hongkongse politie heeft ingegrepen.

Hoewel de hoofdrolspelers niet erkennen dat zij de personages op de foto’s zijn, hebben ze inmiddels wel excuses aan hun publiek aangeboden. Gillian Chung, de ene helft van het zingende zusjesduo The Twins, door hun marketingmensen neergezet als rolmodellen van brave meisjes en figurerend in advertenties voor Hongkong’s Disneyland, bekende onlangs op een heel korte persconferentie dat ze ‘erg dom’ is geweest.

Ook Edison Chen heeft het boetekleed aangetrokken. Hij is een deels in Canada opgegroeide Chinese jongeman die de afgelopen jaren de reputatie verwierf een ruig type te zijn. Hij heeft een eigen bedrijf dat dingen met een hiphop-thema ontwerpt en is actief in de reclamewereld, onder meer voor Samsung en Levi’s.

Niet alleen Hongkong geniet ervan, ook in de rest van China, waar internetporno streng verboden is en een legertje van duizenden censuurambtenaren het web patrouilleert, zijn de foto’s doorgelekt. Het schandaal, dat de naam Sexy Photo Gate heeft verworven, heeft vele miljoenen clicks opgeleverd naar websites waar de beelden te vinden zijn, een nieuw teken dat je nog zoveel censuur op het internet kunt loslaten maar dat de controle nooit waterdicht kan zijn.

De Hongkongse politie, die een team van negentien rechercheurs op de zaak zette, heeft inmiddels een 23-jarige computerreparateur aangehouden. De regels van Hongkong, dat een speciale bestuursregio van China is, verbieden de publieke verspreiding van obsceen materiaal. Ook enige mensen die de foto’s op het net zetten zijn aangehouden. Dat leidde zondag tot een kleine demonstratie in de voormalige Britse kroonkolonie, van mensen die de politie-inzet buiten proporties vinden.

Meer over