China en VS maken Europa blij

stemming Beleggers waren vrolijk gestemd woensdag. Dankzij beter dan verwachte cijfers over de Chinese export (50 procent erbij in mei, ten opzichte van vorig jaar) en uitlatingen van de Amerikaanse centralebankdirecteur Ben Ber-nanke sloten de belangrijkste Europese graadmeters de dag positief af, na drie dagen van verliezen....

‘Het is een opluchtingsrally’, zei een strateeg tegen persbureau Reuters. ‘Of het een eendaags wonder is, weten we niet. Het enige zekere is de grote volatiliteit.’

indices De AEX-index in Amsterdam sloot 1,8 procent, ofwel 5,8 punten, hoger op 320,63 punten. De Midkap klom 1,7 procent tot 520,36 punten. In Parijs en Frankfurt stonden er plussen van 2 procent op de borden. In Londen werd het enthousiasme wat getemperd (plus 1,1 procent) door de sterke daling van het aandeel BP.

ING In Amsterdam won ING 2,6 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn blootstelling aan Zuid-Europese staatsleningen in het tweede kwartaal verminderd. Zakenbank SNS Securities berekende dat een verkoop van ING Real Estate Investment Management 500 tot 600 miljoen euro kan opleveren. In heel Europa financiële fondsen onder de grootste winnaars.

AND Sinds de familie Blaeu in de 17de eeuw is Nederland er goed in: landkaarten maken. Navigatiebedrijf AND maakte bekend een digitale kaart van de Verenigde Staten te hebben uitgebracht. ‘We willen onze portfolio uitbreiden en wij zijn bereid en in staat om te investeren in productontwikkeling’, aldus topman Maarten Oldenhof. Het aandeel sloot 3,3 procent hoger.

Zara In Madrid sloot het aandeel van Inditex met een koerswinst van 7,5 procent. De Spaanse kledingwinkelketen, bekend van Zara, heeft in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen, geholpen door de aantrekkende consumentenbestedingen.

Meer over