China en Taiwan krijgen post- en personenverkeer

Voor het eerst sinds 51 jaar komen er directe verbindingen tussen China en Taiwan. Per 1 januari wordt tussen twee tot Taiwan behorende eilanden en het Chinese vasteland verkeer mogelijk van personen, goederen en poststukken....

Deze spruiten voort uit de burgeroorlog tussen de communisten en de nationalisten, die in 1949 naar Taiwan vluchtten. Voor China zal de oorlog pas echt zijn afgelopen als Taiwan weer één is met het moederland. China dreigt met geweld als Taiwan de onafhankelijkheid uitroept of besprekingen over hereniging blijft traineren.

De verkiezing dit jaar van Chen Shui-bian tot president van Taiwan maakte Peking razend, omdat Chens partij onafhankelijkheid voorstond. Wel heeft Chen, tot verdriet van zijn achterban en zijn radicale vice-president Annette Lu, gas teruggenomen, maar hij weigert het voor Peking vitale één-Chinabeginsel te erkennen.

Ondanks het wapengekletter zijn de uitwisselingen echter doorgegaan. Ruim 2,5 miljoen Taiwanezen hebben dit jaar China bezocht en 60 duizend Chinezen Taiwan. De Taiwanese investeringen in China, begin dit jaar veertig miljard dollar, zijn verder toegenomen.

De belangrijkste poging om het ijs te breken is het project van Taiwan om de verbindingen met China op beperkte schaal te herstellen. Tot nu toe waren de eilanden Quemoy en Matsu, die vanaf de kust van de Chinese provincie Fujian met het blote oog zichtbaar zijn, de frontlijn in Taiwans defensie.

Vaartuigen met smokkelwaar uit Taiwan onderhielden tot nu toe de verbindingen. In het nieuwe jaar zal Taiwan vaste diensten openen tussen de eilandjes en de Chinese steden Fuzhou en Xiamen voor het vervoer van goederen, post en personen. Zevenhonderd Chinezen per keer zullen verlof krijgen voor een bezoek aan de bolwerk-eilandjes.

Sinds jaren eist China herstel van de 'drie verbindingen' (handel, post en scheeps- en luchtverbindingen), maar Taiwan hield dat af uit vrees voor een oncontroleerbare instroom van Chinezen. Het plan voor de 'mini-verbindingen' werd eerst in Peking weggehoond omdat het niet ver genoeg zou gaan en zou getuigen van onoprechtheid, maar donderdag ging men toch akkoord.

Als de proef na een jaar geslaagd blijkt, wil de Taiwanese regering de directe contacten uitbreiden.

Meer over