Nieuws

China bouwt model vliegdekschip VS voor rakettests op oefenterrein

China heeft op een nieuw militair oefenterrein in de woestijn modellen van Amerikaanse oorlogsschepen gebouwd, waaronder die van een vliegdekschip. De modellen op ware grootte zijn mogelijk bedoeld voor het testen van hypermoderne antischip-raketten die al jaren door de VS gevreesd worden.

Stieven Ramdharie
Satellietbeeld van doel in Ruoqiang, Xinjiang, China. Beeld REUTERS
Satellietbeeld van doel in Ruoqiang, Xinjiang, China.Beeld REUTERS

Op satellietfoto’s die door de Amerikaanse militaire denktank United States Naval Institute (USNI) zijn gepubliceerd, zijn behalve een vliegdekschip ook modellen te zien van twee van Amerika’s modernste torpedobootjagers. Chinese staatsmedia dreigen al jaren dat Amerika’s vliegdekschepen en torpedobootjagers van de Arleigh Burke-klasse het doelwit zullen worden bij een eventueel militair conflict om Taiwan.

De foto’s zijn gemaakt door het commerciële Amerikaanse satellietbedrijf Maxar. De Amerikaanse ‘schepen’ zijn niet compleet nagebouwd. Zo is het vliegdekschip slechts een kaal model. De torpedobootjagers zijn wel voorzien van belangrijke delen, zoals de brug en de lanceersystemen voor Tomahawk-kruisraketten. Op radar zijn de contouren van de scheepsmodellen duidelijk te zien in de Taklamakan-woestijn in Centraal-China.

Ook is een spoorlijn aangelegd om onder andere het 77 meter lange vliegdekschip-model te verplaatsen. De locatie van het nieuwe oefenterrein duidt er op dat het is gebouwd om China’s ‘vliegdekschip-killer’, de DF-21D-raket, te testen. Het bevindt zich namelijk vlakbij een voormalig militair oefenterrein waar het leger in 2013 deze raket, die schepen tot op zo’n 1.500 kilometer kan treffen, zou hebben getest.

Satellietbeeld van een model van een Amerikaans oorlogsschip van de Arleigh Burke-klasse. Beeld AP
Satellietbeeld van een model van een Amerikaans oorlogsschip van de Arleigh Burke-klasse.Beeld AP

Torpederen

Het model van het vliegdekschip werd in de afgelopen maanden gebouwd, terwijl de spanningen rond Taiwan toenamen. Op de satellietfoto’s zijn geen inslagen te zien van raketten. ‘Dit wijst erop dat het terrein mogelijk meerdere keren zal worden gebruikt’, aldus een analyse van de foto’s. Iran, dat al jaren dreigt het Amerikaanse vliegdekschip te torpederen dat in de Perzische Golf opereert, vernietigde vorig jaar met raketten een model dat het had gebouwd. Deze oefening vond plaats in de strategisch gelegen Straat van Hormoes, een cruciale vaarroute voor olietankers.

De DF-21D-raket vormt een grote bedreiging voor de operaties van de Amerikaanse marine in met name de Straat van Taiwan en de Zuid-Chinese Zee, een belangrijk zeegebied waar China aanspraak op maakt. De Amerikaanse marine vaart regelmatig door de Zuid-Chinese Zee met torpedobootjagers, tot grote woede van Beijing. In 2019 en 2020 testte het Chinese leger de DF-21D door raketten af te vuren in dit gebied.

Geheimzinnige bouw

Het Pentagon meldde vorige week, in een rapport over de kracht van het Chinese leger, dat bij de oefening vorig jaar een antischipraket werd afgevuurd op een bewegend doelwit. China heeft deze oefening nooit bevestigd. Beijing claimt dat de DF-21D de kracht van Amerika’s vliegdekschepen kan neutraliseren maar een bewegend doelwit treffen met een raket afgevuurd vanaf land is niet makkelijk. De VS hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog nooit een vliegdekschip verloren in een militair conflict.

Uit andere commerciële satellietbeelden die eerder dit jaar naar buiten kwamen, bleek dat het Chinese leger in rap tempo honderden raketsilo’s bouwt in het westen van het land. Het gaat om mogelijk zo’n driehonderd silo’s op drie locaties voor langeafstandsraketten. De geheimzinnige bouw werd in de zomer onthuld door twee Amerikaanse denktanks.

Uit het Pentagon-rapport blijkt dat de VS verrast zijn over de snelle uitbreiding van het Chinese nucleaire arsenaal. Tegen 2030 kan Beijing, dat nu zo’n tweehonderd kernkoppen heeft, beschikken over duizend. De VS hielden slechts rekening met een verdubbeling van het huidige aantal.

Meer over