NieuwsChina en de VN

China beschuldigt VN-commissaris van ‘ongepaste inmenging’ in kwestie-Hongkong

China heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet zaterdag beschuldigd van ‘ongepaste inmenging’ in de binnenlandse aangelegenheden van Beijing. Het verwijt is een reactie op een oproep van Bachelet om een onderzoek in te stellen naar mogelijk buitensporig politiegeweld in Hongkong.

Ook zaterdag kwam het in Hongkong tot confrontaties tussen betogers en politie. Beeld EPA
Ook zaterdag kwam het in Hongkong tot confrontaties tussen betogers en politie.Beeld EPA

Bachelet schreef zaterdag een opinie-artikel in de Engelstalige krant South China Morning Post, waarin ze onder meer betoogt dat de regering van Carrie Lam voorrang moet geven aan een ‘betekenisvolle, inclusieve’ dialoog om de maandenlange crisis op te lossen.

Ook drong ze er bij Lam op aan om ‘onafhankelijk en onpartijdig onderzoek, geleid door een rechter, te laten uitvoeren naar meldingen van excessief politie-optreden’. Dat laatste is een van de belangrijkste eisen van de pro-democratie betogers die de laatste maanden de straat op gaan in Hongkong.

De Chinese missie bij de VN in Genève zei in een verklaring dat Bachelet ‘ongepast commentaar’ had gegeven op de situatie in Hongkong waartegen China fel protesteert. Ook vindt China dat Bachelet met haar woorden de interne politiek van China belemmert en de druk op het stadsbestuur en politie vergroot, ‘wat de oproerkraaiers alleen maar zal aanmoedigen tot ernstiger radicaal geweld’. Het artikel van Bachelet is ‘foutief’ en ‘in strijd met de doelstellingen en principes in het Handvest van de Verenigde Naties’, aldus het communiqué.

Protesten

Hongkong is al maanden het strijdtoneel van een protestbeweging die zich verzet tegen de in de ogen van de demonstranten groeiende beknotting van de vrijheden van de semi-autonome regio door Beijing. Daarbij komt het regelmatig tot gewelddadige confrontaties tussen de manifestanten en de ordediensten.

De actievoerders willen dat de politie verantwoording aflegt voor haar daden en eisen vrije verkiezingen. China ontkent dat het de vrijheden van Hongkong wil inperken en verwijt de manifestanten dat ze het regime in Beijing onder invloed van buitenlandse machten willen destabiliseren.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.  Beeld AFP
Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.Beeld AFP
Meer over