China arresteert activist Wu wegens spionage

De Chinese autoriteiten hebben zaterdag de Chinees-Amerikaanse mensenrechtenactivist Harry Wu gearresteerd op verdenking van spionage. Peking wees gisteren een Amerikaanse eis tot onmiddellijke vrijlating van Wu van de hand....

Reuter, AP

PEKING

De 58-jarige Wu, die in China is geboren maar een Amerikaans paspoort heeft, werd al sinds 19 juni vastgehouden, nadat hij via Kazachstan de Chinese stad Xinjiang was binnengegaan. De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat Wu een geldig visum voor China had, Peking meent van niet.

Het bericht van zijn officiële arrestatie kwam uit de plaats Wuhan in midden-China, waar Wu wordt vastgehouden in afwachting van een onderzoek. Volgens een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Peking wel toestemming gegeven voor het bezoek van een Amerikaanse gezant aan Wu, mogelijk vandaag. Washington probeert al sinds 19 juni contact te krijgen met de mensenrechtenactivist.

Volgens het persbureau Xinhua wordt Wu beschuldigd van het binnendringen van China onder valse namen, van het vergaren van staatsgeheimen en van criminieel gedrag. In het persbericht wordt de mensenrechtenactivist steeds aangeduid met zijn Chinese naam, Wu Hongda. Sinds juni 1991, aldus Xinhua, is Wu meerdere malen voor buitenlanders verboden gebied binnengedrongen, soms als Peter Wu, dan weer als Harry Wu. Bij die gelegenheden zou hij zich hebben schuldig gemaakt aan spionage. Hij kocht geheime informatie en stal geheime documenten die hij naar het buitenland smokkelde en aan buitenlandse organisaties doorspeelde. Wu moet hiervoor in China terechtstaan, aldus het Chinese persbureau.

Voordat hij in 1985 naar de Verenigde Staten emigreerde zat Wu negentien jaar vast in Chinese werkkampen wegens 'dissidente activiteiten'.

De afgelopen jaren reisde hij regelmatig naar China en deed hij uitgebreid verslag van de mensenrechtenschendingen in Chinese gevangenissen. In 1994 maakte hij een documentaire voor de BBC, waarin werd gesuggereerd dat Chinese artsen organen van geëxecuteerde gevangenen gebruikten voor transplantaties. Peking ontkende de beschuldiging. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is toen een onderzoek tegen hem begonnen, formeel omdat hij zich in gebied had begeven dat voor buitenlanders gesloten is.

Het Congres en het Huis van Afgevaardigden namen gisteren resoluties aan waarin China wordt opgeroepen Wu onmiddellijk vrij te laten. Het Congres veroordeelde Wu's arrestatie en drong er bij president Clinton op aan alle noodzakelijke diplomatieke maatregelen te nemen om de vrijlating van de mensenrechtenactivist te bewerkstelligen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei de arrestatie te betreuren, maar nog geen nader commentaar te willen geven totdat er contact is geweest met Wu.

Een hoge Chinese regeringsfunctionaris die anoniem wilde blijven zei dat China niet zal toegeven onder de Amerikaanse druk. 'De Verenigde Staten mogen het anders zien, voor ons is dit een strafzaak. Wat ons betreft heeft de kwestie dan ook geen invloed op de betrekkingen tussen onze landen. Of die zullen verslechteren of niet hangt af van de Amerikaanse houding'.

De relatie kwam vorige maand onder druk te staan door het bezoek van de Taiwanese president Lee Teng-hui aan de Verenigde Staten. China beschouwt Taiwan sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 als een opstandige provincie en probeert Taipei zoveel mogelijk in een diplomatiek isolement te dwingen.

Een Amerikaanse diplomaat die jaren in Peking gestationeerd is geweest, zei gisteren dat Washington zich voor Wu's bestwil beter op de vlakte kan houden. 'Ze snappen niets van China. Des te meer herrie je maakt des te minder Peking zal willen luisteren'.

Wu's vrouw Ching Lee Wu noemde de arrestatie van haar echtgenoot 'een gijzelactie'.

Meer over