NieuwsProtesten Chili

Chili wil met nieuwe grondwet betogers tegemoet komen

De Chileense regering is maandag akkoord gegaan met een plan om de grondwet te vervangen die nog stamt uit het tijdperk van dictator Augusto Pinochet. Hiermee wil de regering tegemoet komen aan de betogers die al weken demonstreren tegen het overheidsbeleid.

Demonstranten protesteren maandag in de Chileense hoofdstad Santiago tegen de regering.  Beeld REUTERS
Demonstranten protesteren maandag in de Chileense hoofdstad Santiago tegen de regering.Beeld REUTERS

De soms gewelddadige betogingen begonnen drie weken geleden uit protest tegen een verhoging van de tarieven van het openbaar vervoer. Hierop werd het verzet steeds breder. Een nieuwe grondwet is een van de eisen van de demonstranten.

Minister van Binnenlandse Zaken Gonzalo Blumel zei dat president Sebastián Piñera, het kabinet en de bondgenoten van de centrum-rechtse regering akkoord zijn gegaan met de grondwetswijziging en dat het parlement met een ontwerp hiervoor zal komen. Deze zal worden voorgelegd aan de Chilenen in een referendum. Critici hebben altijd gezegd dat de huidige grondwet omstreden is en niet breed wordt gedragen omdat die werd opgesteld en goedgekeurd in de tijd dat generaal Pinochet het land regeerde.

Pinochet kwam in 1973 na een coup aan de macht en bleef op die positie tot 1990. De huidige grondwet werd in 1980 van kracht en is sindsdien diverse keren aangepast. De demonstranten willen onder meer dat de sociale rechten van de bevolking worden erkend in een nieuwe grondwet.

Op maandag gingen leraren en gezondheidswerkers in de hoofdstad Santiago de straat op.  Beeld AFP
Op maandag gingen leraren en gezondheidswerkers in de hoofdstad Santiago de straat op.Beeld AFP

Oppositie reageert afwijzend

De oppositie in het parlement reageerde afwijzend op het plan van de regering. Volgens de oppositiepartijen gaat het niet ver genoeg. Ze vinden het een groot bezwaar dat het parlement de nieuwe grondwet moet goedkeuren. Zij vinden dat de bevolking moet worden betrokken bij het opstellen van de nieuwe grondwet, door middel van een grondwetgevende vergadering of een commissie.

‘Dit is niet wat het volk wil’, aldus senator Felipe Harboe van de oppositie. Ook sommige parlementariërs van de regeringscoalitie zijn kritisch. ‘Zij staan hier ook niet achter’, aldus senator Manuel José Ossandón. De regering wijst de kritiek van de hand.

Bij de demonstraties zijn tot nu toe twintig doden gevallen. Ook is er voor honderden miljoenen dollars aan schade aangericht bij de rellen.

Meer over