Chilenen in shock na vliegramp

Onmiddellijk nadat een militair vliegtuig met 21 inzittenden vrijdag bij de Juan Fernández-archipel in de Grote Oceaan was gestort, werd een grootscheepse zoekactie georganiseerd. Maar er werden geen overlevenden gevonden.

ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Vrijdag om 17.48 uur lokale tijd (23.48 uur in Nederland) ging het radiocontact met de CASA 212 verloren. 'Het vliegtuig kreeg te maken met harde wind. Het verdween na twee mislukte landingspogingen achter een heuvel en kwam niet meer terug', verklaarde Felipe Paredes, chef van de controletoren van het vliegveldje van Robinson Crusoe, een van de eilanden van de Juan Fernández-archipel, 670 kilometer ten westen van Chili's continentale kust.

Burgemeester Leopoldo González zei kort na de verdwijning dat een lokaal hulpteam brokstukken en bagage in zee had aangetroffen. President Sebastian Piñera kondigde daarop een grote reddingsoperatie aan, gecoördineerd door de minister van Defensie en de commandanten van de luchtmacht en de marine.

Het hele land volgde de ontwikkelingen op de staatstelevisie TVN en smeekte om eenzelfde mirakel als dat van de 33 Chileense mijnwerkers, die vorig jaar 700 meter onder de grond vastzaten en na 69 dagen levend werden bevrijd. Het bleek ijdele hoop. In de loop van zaterdag vonden vissers de eerste vier lichamen. Minister van Defensie Andrés Allamand zei in de nacht van zaterdag op zondag: 'Op basis van observaties en de zoektocht concluderen we dat de impact van de crash zo hevig was dat iedereen aan boord van het vliegtuig onmiddellijk werd gedood.' Volgens Allamand gaat het om de 'ernstigste nationale vliegramp van de laatste decennia'.

De tragedie heeft een speciale ontroering veroorzaakt in het land, omdat zich onder de passagiers een team van vijf TVN-reporters bevond, geleid door Felipe Camiroaga (44), verreweg Chili's bekendste tv-gezicht. Camiroaga had een populair ochtendprogramma, Buenos días a todos, en presenteerde in 2009 en 2010 het internationale songfestival van Viña del Mar.

Onder de slachtoffers bevindt zich ook ondernemer Felipe Cubillos, zwager van defensieminister Allamand, die voor de regering de wederopbouwwerkzaamheden coördineerde na de aardbeving en tsunami van 27 februari 2010 in Chili. Camiroaga en Cubillos wilden een reportage maken over de gevolgen van de verwoestende natuurramp op de Juan Fernández-eilanden.

Ondanks de stromende regen kwamen duizenden Chilenen zaterdag en zondag bijeen voor de kantoren van TVN, om met kaarsen, spandoeken, liederen en gebeden hun solidariteit te betuigen. Paus Benedictus XVI bracht in een speciale boodschap zijn condoleances over aan de familieleden van de slachtoffers. President Piñera, die de laatste maanden het hoofd biedt aan massale studentenbetogingen, zei in een toespraak vanuit zijn regeringspaleis: 'In deze momenten van diep leed hebben we meer dan ooit de eenheid en saamhorigheid van alle Chilenen nodig. Het is een grote klap voor ons land.'

Zaterdag besloot de familie van oud-president Salvador Allende de voor afgelopen zondag geplande definitieve begrafenis van het legendarische staatshoofd af te blazen, nadat in mei zijn stoffelijke resten waren opgegraven in het kader van een onderzoek naar de oorzaak van zijn dood. Lijkschouwing bevestigde dat hij zelfmoord had gepleegd. 'Vanwege de tragedie die ons land heeft getroffen, wordt de begrafenis tot nader orde uitgesteld', aldus het familiecommuniqué.

undefined

Meer over