nieuwsChili

Chileens militair vliegtuig met 38 inzittenden vermist op weg naar Antarctica

De Chileense autoriteiten vrezen het ergste nadat een militair transportvliegtuig op weg naar Antarctica van de radar verdween. De luchtmacht en de marine zijn een grote zoekoperatie begonnen naar de 38 inzittenden aan boord van de Hercules C-130.

Een Chileense wetenschapper en militairen nabij de Chileense basis op Antarctica.  Beeld EPA
Een Chileense wetenschapper en militairen nabij de Chileense basis op Antarctica.Beeld EPA

Het toestel was op weg van de hoofdstad Santiago naar een Chileense basis op Antarctica. Nadat het een tussenstop had gemaakt in de zuidelijke stad Punta Arenas, in het uiterste puntje van Chili, vloog het door naar de basis.

Boven de zeestraat tussen Chili en Antarctica werd maandag aan het begin van de avond het contact met het transportvliegtuig verloren. De luchtmacht begon een grote zoekactie maar tot dinsdagochtend was er nog geen enkel teken van leven van de inzittenden. President Sebastián Piñera vertrok met de minister van Binnenlandse Zaken naar een crisiscentrum van de luchtmacht om de zoektocht te coördineren.

Aan boord van het toestel waren 17 bemanningsleden en 21 passagiers. De meeste passagiers waren onderweg naar de basis om diverse werkzaamheden uit te voeren, zoals de reparatie van een drijvende oliepijplijn. Verder waren aan boord militairen en medewerkers van een universiteit en een ingenieursbedrijf.

Slecht weer

Na uren zoeken waren de autoriteiten weinig optimistisch over het lot van de inzittenden. De luchtmacht zei in een verklaring dat al zeven uur niets meer van het toestel was vernomen. Het zeegebied waar voor het laatst nog contact was met de Hercules, is berucht vanwege de slechte weersomstandigheden, zoals zware stormen en vrieskou.

De luchtmacht zei echter dat het weer nog goed was toen het transportvliegtuig vertrok uit Punta Arenas, zo’n 3.000 kilometer van Santiago. Het toestel was halverwege de basis op Antarctica toen er voor het laatst contact was met de bemanning.

Chili claimt een enorm gebied ter grootte van zo’n 1,2 miljoen vierkante kilometer op Antarctica. Een deel van het Chileense gebied, waar diverse kampen zijn voor onder andere wetenschappelijk onderzoek, wordt ook opgeëist door Argentinië en Groot-Brittannië.

Meer over