Chileen mag voortaan zes wietplanten telen

Chili staat op het punt het gebruik van marihuana te legaliseren. Woensdag stemde de Tweede Kamer met een ruime meerderheid in met de wetswijziging. Als ook de senaat akkoord gaat mogen Chilenen voortaan zes wietplanten in huis hebben en naar hartelust blowen.

Een demonstratie ter promotie van het legaliseren van wietgebruik in Chili in 2013. Beeld anp
Een demonstratie ter promotie van het legaliseren van wietgebruik in Chili in 2013.Beeld anp

Een luid gejuich steeg dinsdag op van de publieke tribune in het parlement. Kankerpatiënten en recreatieve blowers hadden zich daar verschanst in afwachting van de stemming. 'Het is een historische dag voor medicinale gebruikers', zei parlementariër Karol Cariola nadat de wet was goedgekeurd. 'Zij zullen niet meer worden vervolgd, en krijgen toegang tot een medicijn dat ze zelf in hun tuin kunnen kweken.'

De wet legaliseert het gebruik en het bezit van maximaal tien gram wiet per persoon. Blowers worden geacht zelf in hun behoefte te voorzien en mogen daarvoor maximaal zes planten in huis hebben. Verkoop blijft verboden, tenzij het gaat om medicinale wiet. Jongeren onder de achttien jaar mogen alleen wiet gebruiken voor medische doeleinden, en hebben daarvoor toestemming nodig van hun ouders.

Nu staat er nog een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op het kweken van wiet. 'Het moet uit zijn met het criminaliseren van burgers die willen recreëren', zei Denise Pascal van de Socialistische Partij. 'We maken delinquenten van mensen die dat niet zijn. Met deze wet rekenen we af met de drugshandel.' De gezondheidscommissie gaat zich nu over het wetsvoorstel buigen, en daarna gaat het voor stemming naar de senaat.

Chili volgt een trend. Uruguay was in 2013 het eerste land ter wereld dat marihuana volledig legaliseerde. Dit jaar besloot Jamaica wietgebruik niet langer te criminaliseren en ook in Colombia discussieert het parlement over legaliseren van marihuana gebruik. Ook in verschillende Amerikaanse staten zijn de wetten versoepelt.

Uit onderzoek blijkt dat in Chili meer wordt geblowd dan in omliggende landen. Tegenstanders van de wet vrezen dat dit verder zal toenemen als het gebruik gelegaliseerd wordt. 'Dit is een slecht voorstel', zei parlementariër Sergio Espejo, van de centrum-rechtse Christendemocraten. 'Het negeert de tragedie die de Chileense volksgezondheid doormaakt vanwege het wietgebruik door scholieren.'

Chili behoort tot de meest conservatieve landen van Latijns-Amerika. Veel van de wetgeving stamt nog uit de tijd van dictator Augusto Pinochet (1973-1990). Maar het conservatieve pantser begint scheuren te vertonen. Sinds kort mogen homo's en lesbienne's een samenlevingscontract aangaan en er is een discussie gaande over het versoepelen van de uitzonderlijk strenge abortuswetgeving.

Meer over