Chester Bennington (41), zanger Linkin Park, pleegt zelfmoord

De zanger van de Amerikaanse rockband Linkin Park, Chester Bennington (41) is overleden. Er wordt uitgegaan van zelfmoord. Dat bevestigt de lijkschouwer na berichtgeving van de doorgaans goed ingevoerde entertainmentsite TMZ. Bennington werd donderdag aangetroffen in zijn woning in Los Angeles.

Chester Bennington bij een concert in de Ziggo Dome in juni Beeld Ben Houdijk
Chester Bennington bij een concert in de Ziggo Dome in juniBeeld Ben Houdijk

'Geschokt en diepbedroefd, maar het is waar', twitterde Mike Shinoda, die samen met Bennington aan de wieg stond van Linkin Park. Een officieel statement van de band volgt. Ook collega-muzikanten tonen zich geschokt, onder wie Rihanna, Metallica's Lars Ulrich en de bands OneRepublic en Imagine Dragons.

Linkin Park @ Ziggo Dome, juni 2017 Beeld Ben Houdijk
Linkin Park @ Ziggo Dome, juni 2017Beeld Ben Houdijk

Volgens TMZ kampte Bennington al jaren met een drank- en drugsverslaving. In interviews sprak hij over een verleden van misbruik en alcoholverslaving. Bennington was bevriend met Chris Cornell, de leadzanger van grungeband Soundgarden die in mei zelfmoord pleegde. Op diens uitvaart zou Bennington een versie van Hallelujah hebben laten horen.

Linkin Park brak in 2000 door met het album Hybrid Theory, waarmee het een stadionrockband werd van formaat. Ze schopten het tot headliner op de grootste popfestivals, zoals Pinkpop in 2012. Ook het daaropvolgende album Meteora boekte succes. Latere albums werden met gemengde reacties ontvangen. Met het dit jaar verschenen One More Light leek de band de rock vaarwel te zeggen en de pop- en dancekant op te zoeken, een keuze die niet door alle fans ondersteund werd.

Bekende hits van de Amerikaanse band In the End, Crawling en Numb. De band verkocht wereldwijd meer dan 70 miljoen albums en won 2 Grammy's. Donderdagochtend zette Linkin Park nog een nieuwe video online. De band zat middenin een tournee door de Verenigde Staten.

Bennington laat een vrouw en zes kinderen achter.

Lees ook

Natuurlijk, de Amerikaanse grungeband Soundgarden had meer unieke eigenschappen. Alleen al die bunkerharde en joelende gitaren van Kim Thayil: machtig en intens. Maar het was toch vooral de stem van Chris Cornell die je als een zweepslag trof als je de eerste platen van Soundgarden draaide, of de band later live bezig zag.

Meer over