Chemische wapens Syrië pas eind 2014 vernietigd

De doelstelling dat alle chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moeten zijn vernietigd, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Dit staat in een Amerikaans-Russische concepttekst waarin het persbureau Reuters inzage heeft gehad. Washington en Moskou willen wel dat de Syrische voorraad chemische wapens voor het einde van dit jaar uit het Arabische land wordt weggehaald.

Albanezen demonstreerden gisteren in Tirana tegen het plan om chemische wapens uit Syrië in Albanië te vernietigen. Beeld afp
Albanezen demonstreerden gisteren in Tirana tegen het plan om chemische wapens uit Syrië in Albanië te vernietigen.Beeld afp

De oorspronkelijke deadline staat in een ontwapeningsplan dat de Syrische president Bashar al-Assad na Amerikaans-Russische bemiddeling tekende. Daarmee voorkwam hij een Amerikaanse aanval als vergelding voor gebruik van gifgas in augustus.

De volgende deadline in het ontwapeningsproces is 15 november. Dan moet de Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag instemmen met een gedetailleerd plan voor de vernietiging van de chemische wapens, dat Syrië zelf moet voorleggen. Momenteel wordt er gekeken welk land bereid is de chemische wapens op zijn grondgebied te vernietigen.

Vervoer wapentuig
Denemarken heeft zich inmiddels bereid getoond te helpen bij het ontmantelen van het Syrische chemischewapenarsenaal. Het land wil een transportfunctie vervullen door wapentuig via de zee weg te voeren. Daarnaast levert het land lijfwachten voor de Nederlandse Sigrid Kaag, de speciaal coördinator van de missie in Syrië.

Denemarken is niet van plan de wapens te vernietigen, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Christian Friis Bach vrijdag weten. Om hoeveel schepen en manschappen het gaat, is nog niet bekend.

Meer over