Chemie heeft last van dure olie, Easyjet doet goede zaken

De hoge olieprijs blijft telkens terugkeren als donderwolk boven de financiële markten. Vrijdag sloot de prijs van een vat Brent-olie voor de vierde maal in vijf dagen boven de zestig dollar....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Op de Europese beurzen waren de chemiebedrijven, waaronder het Nederlandse DSM, hiervan de voornaamste slachtoffers. Volgens de zakenbank Credit Suisse First Boston worden de inkoopkosten in de sector voor 60 procent bepaald door de brandstofprijzen.

DSM hield de koersdaling beperkt tot 1,8 procent, met 61,60 euro als slotkoers. Het bedrijf uit Heerlen (23 duizend werknemers) was daarmee niet de grootste daler van de AEX-index. Dat was Getronics. De automatiseerder kelderde twee dagen na de publicatie van zijn verliescijfers over het tweede kwartaal 3,1 procent tot 10,07 euro. Philips moest 1,7 procent prijsgeven (slot: 21,76 euro) nadat het technologieconcern bekendmaakte opnieuw het aandelenbelang in een van zijn deelnemingen af te bouwen. Ditmaal gaat het om TSMC, de grootste 'merkloze' chipfabrikant ter wereld - TSMC maakt chips voor wie dat maar wil, bijvoorbeeld vanwege capaciteitsgebrek in eigen huis.

Door de verkoop is het nu al vrijwel zeker dat de winst van Philips over het lopende, derde kwartaal fraai zal ogen. De transactie, waardoor Philips' belang in TSMC daalt van 18,7 tot 16,6 procent, levert het concern 715 miljoen euro op, waarvan 420 miljoen als onbelaste boekwinst kan worden bijgeschreven. Dat is iets minder dan sommige analisten hadden verwacht.

De AEX-index - vijf stijgers, negentien dalers - verloor 3,4 punten (0,9 procent) tot 391,31 punten. Het sentiment verslechterde nadat cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt binnenkwamen. Alleen de post-en pakjesvervoerder TNT boekte in Amsterdam een winst van betekenis: plus 2,1 procent tot 21,35 euro.

Onder de kleine fondsen had het biotechbedrijf Crucell een slechte dag. Een analist van ING Financial Markets gaf het advies het aandeel van de hand te doen. Crucell daalde 5,8 procent tot 17,10 euro.

Het beursbankje Binck, dat flink aan de weg timmert als goedkope aandelenmakelaar, zag zijn koers juist omhoogschieten. De halfjaarwinst van Binck, veelvuldig getipt overnamekandidaat, vertwintigvoudigde tot 6,6 miljoen euro. Het aandeel klom 7,6 procent tot 5,10 euro. Dat is bijna 60 procent meer dan de 3,20 euro die een aandeel aan het begin van dit jaar kostte. Binck, dat eind juni 27 duizend particuliere klanten bediende, is nu 157 miljoen euro waard op de beurs.

Net als in Amsterdam waren op veel andere Europese beurzen de dalers in de meerderheid. Tot de positieve uitzonderingen behoorde in Parijs onder meer Michelin. 's Werelds grootste bandenmaker zag de halfjaarwinst met 9 procent stijgen, waarop de koers bijna 2 procent aandikte.

Op de Parijse beurs steeg alleen het aandeel Accor harder, en wel met 4,6 procent. Accor heeft onder de namen Ibis, Novotel, Mercure, Sofitel en Formule-1 bijna vierduizend hotels in 140 landen, waarbij in totaal 168 duizend mensen werken. Rond de keten gaan geruchten over een machtsstrijd waarbij Amerikaanse investeerders zouden zijn betrokken.

In Londen werden de stijgers aangevoerd door Barclays. De op twee na grootste Britse bank rapporteerde

een nettowinst van 1,8 miljard pond. De grootste daler in de FTSE 100-index was het chemiebedrijf ICI, dat behalve van de hoge olieprijs last had van ongunstige analistenrapporten.

Prijsvechter Easyjet zag zijn aandeel ruim 5 procent omhoog springen. De luchtvaartmaatschappij verhoogt zijn winstverwachting voor dit jaar. Easyjets vliegtuigen zijn beter gevuld, terwijl de gemiddelde ticketprijs stijgt.

De beurzen staan ook komende week nog in het teken van cijfers. In Nederland staan onder meer KPN (dinsdag), VNU (woensdag), Numico, ING Groep en Aegon (alledrie op donderdag) op de rol om hun kwartaalberichten te publiceren.

Meer over