Chelsea zet Paris SG op zijn plaats

Zonder vuur en passie ging Paris St. Germain onderuit bij Chelsea. De Engelse ploeg wist de 1-3-nederlaag in de eerste wedstrijd uit.

LONDEN - Chelsea 2

Paris St.Germain 0

Daar ging hij weer, The Special One. Hij trok een kolderieke sprint langs de lijn, om neer te knielen bij zijn spelers die hij theatraal met knuffels en laatste instructies overlaadde. José Mourinho had het dus toch opnieuw geflikt: wéér staat de trainer van Chelsea in een halve finale van de Champions League.

Chelsea, zijn Chelsea, had de 3-1-nederlaag uit de eerste wedstrijd tegen Paris Saint-Germain goedgemaakt door in de slotfase de beslissende 2-0 te maken. Invaller Ba forceerde uiteindelijk de doorgang naar de laatste vier, nadat een andere invaller, Schürrle, het eerste doelpunt al voor rust had gemaakt.

De spelers van PSG, die naar het schijnt een half miljoen euro per persoon hadden kunnen verdienen door de halve finales te bereiken, waren gezakt voor dit examen. Geen vuur, geen passie, geen glorie. En wat werd Zlatan Ibrahimovic gemist.

Mourinho vierde zijn triomf op de manier zoals de wereld van het internationale voetbal hem leerde kennen. Hij had het gelijk aan zijn zijde gekregen. Hij had zijn hoop voorin gevestigd op de 33-jarige Eto'o, die in de eerste helft ontsnapte aan rood voor een schandalige overtreding op de enkel van Thiago Silva.

PSG moest het doen zonder Ibrahimovic, die vanwege een hamstringblessure weken aan de kant staat. Zonder hem oogde de nummer één van Frankrijk als een onschuldig katje op wat toch een podium voor hongerige wolven hoort te zijn. En daar kan je worden verslonden, zoals op Stamford Bridge bleek.

Cavani, van zijn gebruikelijk positie op rechts doorgeschoven naar de centrale rol in de Parijse aanval, had duidelijk niet de présence van Zlatan. Terry en Cahill waren ook allerminst geïmponeerd door de Uruguayaan die de grote vorm mist die hem vooral bij Napoli vergezelde.

Chelsea deed aanvankelijk wat Chelsea altijd doet: met minimale voorwaartse inspanningen een zo maximaal mogelijk resultaat proberen te realiseren. Ook dat viel niet mee, zeker niet na het uitvallen van de Belg Hazard, wiens dartele spel op de linkerflank een lust voor het oog was geweest.

Hij moest zich al na achttien minuten geblesseerd laten vervangen door de Duitser Schürrle, die Mourinho intens gelukkig maakte door na 32 minuten de zo gewenste 1-0 te maken. Dat deed hij uit een door Luiz doorgekopte ingooi van Ivanovic. Chelsea en standaardsituaties: daar blinkt Chelsea in uit.

Eerder had PSG-doelman Sirigu nog redding kunnen brengen op een van richting veranderde vrije trap van Lampard. Maar op de inzet van Schürrle was hij kansloos. Kort na rust ontsnapte de Italiaanse doelman twee keer, toen eerst Schürrle en daarna ook Oscar uit een vrije trap de lat trof. Het waren niet mis te verstane waarschuwingen.

Het spel van Chelsea ademde de volwassenheid van een elftal dat precies weet wat er in deze fase van de Champions League wordt gevraagd. De forse nederlaag (3-1) uit de eerste wedstrijd was niet meer dan een gegeven. Mourinho had zijn ploeg uitstekend geprepareerd om de schade te herstellen.

Met zijn schat aan ervaring ging Lampard (35) voorop in de strijd. Het was een genot om de middenvelder zijn enorme spelintelligentie te zien demonstreren. Opjagen als het kon, temporiseren als het moest.

Na 65 minuten haalde Mourinho hem naar de kant om met Demba Ba een extra spits te brengen die het noodzakelijke tweede doelpunt moest forceren. Kon PSG de enorme druk weerstaan of gingen Cavani, Lavezzi en hun vrienden toch nog terugslaan uit een counter?

Cavani had de 1-1 kunnen maken, nadat Cabaye hem met een droompass vrij voor doelman Cech had gezet. Maar de spits deponeerde de bal niet in het net, maar in het publiek. Die misser kwam hem duur te staan. Want Chelsea forceerde dan toch de beslissing. Ba sloeg van dichtbij toe, waarna Mourinho in extase een klassieke Mourinho-sprint langs de lijn trok om het feestje mee te vieren. Weer een halve finale voor The Special One. Hij geloofde erin. Daarom zijn spelers ook.

undefined

Meer over