Chelsea bedwingt Manchester United

Op voorhand had Claudio Ranieri misschien op een wat minder uitdagender debuut gehoopt. De coach van Chelsea mocht het zaterdag op Old Trafford meteen opnemen tegen de nog ongeslagen koploper Manchester United....

Van onze sportredactie

Strijd, dat wilde Ranieri op Old Trafford vooral zien. De uitslag was niet eens het belangrijkste. Pas in de tweede helft van de wedstrijd werd de opvolger van Gianluca Vialli op zijn wenken bediend.

In de eerste 45 minuten was Manchester dat morgen in Eindhoven tegen PSV speelt in de Champions League, duidelijk de meerdere van Chelsea. De club uit Londen kende desondanks een flitsende start. De Nederlandse spits Jimmy Hasselbaink liet in de achtste minuut zien waarom Ranieri hem lang geleden naar Atletico Madrid haalde.

Hasselbaink is een voetballer van momenten. Op sublieme wijze nam hij een voorzet van Tore Andre Flo op de borst en volleerde de bal diagonaal in de kruising. De Nederlander kwam verder niet in het stuk voor. De resterende tijd toonde de spits opnieuw aan een beperkte voetballer te zijn met een zwakke balbehandeling. Het dieptepunt deed zich voor in de tweede helft. Tot twee keer toe struikelde Hasselbaink op knullige wijze over de bal. Gelukkig voor hem was er een medespeler in de buurt die de stilliggende bal op kon pikken.

Na de openingstreffer was het Manchester dat de lakens uitdeelde. Chelsea werd met vlot combinatievoetbal volledig zoek gespeeld. Met doelpunten van Scholes, Beckham en Sheringham kwam de ploeg verdiend op een 3-1 voorsprong. Dit overigens na onthutsend zwak verdedigen van Chelsea.

Tekenend was de goal van She ringham. Na een lange bal van Dennis Irwin liet de naïeve Chelsea-verdediging de bal tot twee keer toe stuiten in het strafschopgebied. Toen uiteindelijk de bal alles en iedereen had gepasseerd kon Sheringham vrij intikken.

Chelsea ging met een 3-2 achterstand behoorlijk gelukkig naar de kleedkamer. Manchester's tweede doelman Raymond van der Gouw liet namelijk in blessuretijd van de eerste helft een houdbare kopbal van Flo op uiterst schlemielige wijze door de handen glippen.

In het tweede bedrijf knokte een herboren Chelsea zich met een flinke dosis vechtlust langszij. Manchester werd hierdoor totaal onverdonderd.

Wederom was het Flo die voor Chelsea in de 70ste minuut op scherp stond. De lange Noor liet het vertrouwen van Ranieri niet onbeschaamd en toonde aan van grote waarde te zijn voor de Londense club. Hij is balvast, kaatst goed en scoort makkelijk.

Uitblinker bij Chelsea was echter Graeme Le Saux, die bij alle drie de goals betrokken was. Na een knappe rush over de linkerkant legde hij in de bal precies voor de voeten van Gianfranco Zola. De Italiaan kaatste de bal per ongeluk naar Flo, die overtuigend de 3-3 binnenschoof.

Vijf minuten eerder was Le Saux nog de held op verdedigende wijze. De Fransman zorgde ervoor dat zijn landgenoot Marc Desailly een desastreus einde van de middag bespaard bleef. Spits Andy Cole dolde Desailly door hem vakkundig te poorten en kwam vrij voor de keeper. Zijn inzet werd echter op fabuleuze wijze van de doellijn gehaald door Le Saux.

Ranieri kreeg waar hij van tevoren op had gehoopt. 'Het was een ontzettend spannende wedstrijd', zei hij na afloop. 'Ik heb de spelers na afloop een compliment gegeven omdat ze met groot enthousiasme speelden'. Le Saux gaf deze woorden nog extra kracht. 'We hebben heel veel karakter getoond door op deze manier terug te komen.' Iets waar het onder het juk van Vialli nogal eens aan ontbrak.

Meer over