Chef protocol Aruba ‘wil Brinkman in elkaar slaan’

De chef protocol van Aruba, Eric Brete, heeft gedreigd het Kamerlid Hero Brinkman in elkaar te slaan...

‘Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan’, zei Brete maandag in Oranjestad tegen Brinkman. Regeringsmedewerkers konden de chef protocol in toom houden.

Brinkman is op Aruba voor het halfjaarlijkse parlementair overleg tussen Nederland, de Antillen en Aruba (POK).

Het Kamerlid en de Antillen liggen elkaar niet zo. Een jaar geleden werd het POK-overleg afgelast, nadat Brinkman de Antillen een ‘corrupt boevennest’ had genoemd. Dit weekend stelde hij voor een beweging op te richten die corruptie op de eilanden bestrijdt.

Het Kamerlid doet geen aangifte van bedreiging door Brete, volgens de PVV’er ‘een naïeve man met het verstand van een kind van vier jaar’. Voor een eventueel gevecht met de chef protocol vreest Brinkman overigens niet. ‘Als hij mij in elkaar wil slaan, sta ik mijn mannetje wel. Ik ben 23 jaar bij de politie geweest.’

Ondertussen is het POK-overleg van deze week opgeschort. De Nederlandse delegatie heeft er moeite mee dat de Arubaanse ministers hun toespraken hebben afgezegd. Vermoedelijk is de aanwezigheid van Brinkman de reden voor de afzeggingen.

Minister Rudy Croes van Justitie ontkende dat Brinkman de reden was van zijn afwezigheid. Hij is op familiebezoek in de VS, en zou de vlucht al hebben geboekt. ‘Maar met wat hij heeft gezegd over Aruba, verdient hij wel een klap op zijn smoel.’

Meer over