Chávez groots herdacht in Caracas

Aanhangers van Hugo Chávez hebben woensdag, een jaar na het overlijden van de oud-president, bezit genomen van de straten van de Venezolaanse hoofdstad om hun held te herdenken. Het was een welkome afleiding voor het kamp van president Nicolas Maduro, Chávez' opvolger en politieke erfgenaam. Hij is het doelwit van een protestcampagne die al ruim een maand aanhoudt.

CARACAS - Maduro, de zelf verklaarde 'zoon' van Chávez, staat voor de grootste uitdaging van zijn regeerperiode. De economische en sociale problemen lijken hem boven het hoofd te groeien. De inflatie staat op 56 procent jaarlijks, er heerst schaarste aan basale consumptiegoederen als melk, meel en bakolie, en misdaad tiert welig.

Bij botsingen met de oproerpolitie zijn sinds 4 februari, toen de protestbeweging begon, al achttien mensen omgekomen. Ruim duizend betogers zijn opgepakt.

Tegen die achtergrond kon Maduro de herdenking van de nog altijd immens populaire Chávez goed gebruiken. Een militaire parade ter ere van 'El Comandante' en triomfantelijke marsen van tienduizenden 'chávistas' moesten aantonen dat de 51-jarige president nog altijd de massa kan mobiliseren, net als zijn aan kanker overleden voorganger.

Maduro zelf nam de militaire parade af en ging vervolgens naar het op een heuveltop in Caracas gelegen Chávez-museum. Hier begon in 1992 de couppoging waarmee de linkse volkstribuun zijn politieke carrière lanceerde. Zijn stoffelijke resten worden er bewaard in een marmeren sarcofaag.

'Hugo Chávez is de geschiedenis in gegaan als de man die Bolivár heeft doen herleven', zei Maduro in een toespraak, met een verwijzing naar Simon Bolivár (1783-1830), de held van de onafhankelijkheidsstrijd in Latijns-Amerika.

Chávez' nederige afkomst, zijn anti-Amerikaanse retoriek en zijn omvangrijke steunprogramma's voor de armen maakten ook van hem een held in de ogen van veel Venezolanen, vooral uit de lagere sociale klassen. Anderen echter moesten niets hebben van zijn autoritaire regeerstijl en zijn economisch beleid, dat stoelde op sterk staatsingrijpen.

Onder Maduro is die onvrede aanzienlijk toegenomen. De vroegere buschauffeur en vakbondsman ontbeert het charisma van zijn voorganger. Toch blijft de protestbeweging beperkt tot de middenklasse. Omdat bovendien de strijdkrachten nog steeds loyaal zijn aan de regering, lijkt een einde van de heerschappij van de Socialistische Partij niet nabij.

Het lange carnavalsweekeinde en de Chávez-herdenking hebben de protestbeweging enigszins getemperd, maar een harde kern van studenten en radicale oppositieleiders was ook woensdag nog op straat.

'Ze vermoorden mensen terwijl ze een nationaal feest uitroepen, dus waarom zouden wij de dag van Chávez' dood respecteren?', zei de 26-jarige demonstrant José García, een steen om naar de politie te gooien in de aanslag.

De staatsmedia pakten flink uit om eer te betonen aan de oud-president. 'Chávez is niet gestorven, hij heeft zich vermenigvuldigd', luidde een leus op de televisie.

undefined

Meer over