Chávez bevordert fel omstreden generaal Silva

SANTA CRUZ De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft donderdagavond lokale tijd gezegd dat hij een generaal zal bevorderen die deze week controversiële uitlatingen deed over de oppositie. De Verenigde Staten beschuldigen de hoge legerofficier er bovendien van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC te steunen bij drugssmokkel.

Allart Hoekzema

Generaal Henry Rangel Silva is chef van het operationele strategische commando CEC en zal waarschijnlijk vandaag door Chávez worden bevorderd tot hoogste commandant bij de krijgsmacht van Venezuela.


Rangel raakte deze week betrokken in een controverse, toen het dagblad Últimas Noticias een interview publiceerde waarin de militair verklaarde dat het leger een eventuele overwinning van de oppositie bij de presidentsverkiezingen in 2012 niet zou aanvaarden. De generaal zou hebben gezegd dat de krijgsmacht 'getrouwd is' met het politieke project van Chávez, die bezig is Venezuela in een socialistische staat te veranderen.


In een toespraak, die werd uitgezonden door alle radio- en televisiestations in het land, zei de president dat de verklaringen van Rangel uit hun verband waren gerukt. Ook feliciteerde Chávez hem vanwege zijn patriottisme. 'Hoeveel dienstjaren resten onze generaal Rangel Silva nog? We gaan hem bevorderen tot legerchef. Zaterdag lijkt me een geschikte dag. Gefeliciteerd, nederige soldaat', zei het staatshoofd. In de elf jaar dat Chávez aan de macht is, heeft zijn regering het leger altijd goed behandeld, met hoge lonen en hypermodern militair materieel.


De oppositiegroep Tafel van Democratische Eenheid (MUD) leest in de verklaringen van Rangel een 'dreigement van subordinatie' en een 'aankondiging van een coup'. Deze week had de MUD Chávez juist opgeroepen de legerofficier op staande voet te ontslaan. De oppositie behaalde bij de parlementsverkiezingen van 26 september dit jaar 52 procent van de uitgebrachte stemmen en 40 procent van de zetels in de Nationale Assemblee.


Chávez uitte ook scherpe kritiek op José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die in een interview met The Miami Herald donderdag de uitlatingen van Rangel als 'onacceptabel' had bestempeld.


'Doctor Insulza heeft weer eens medelijden opgewekt. Het zou een goede zaak zijn de OAS op te doeken. Het is een impotente organisatie, die nooit in haar geschiedenis daadkracht heeft getoond', zei de Venezolaanse president. Vervolgens noemde Chávez de OAS-chef 'onverantwoordelijk', 'onbenullig' en 'onwaardig'.


In 2008 beschuldigde het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten Henry Rangel Silva en Hugo Carvajal Barrios, directeur van de militaire inlichtingendienst, ervan materiële steun te verlenen aan cocaïnesmokkel door de Colombiaanse rebellen van de FARC.


Meer over