Chauffeur van Bin Laden mogelijk langdurig vast

De voormalige chauffeur van Osama bin Laden, Salim Hamdan, wordt mogelijk langdurig gevangen gehouden, ondanks de relatief lage straf van 5,5 jaar die hij donderdag opgelegd kreeg van de militaire rechtbank in Guantánamo Bay....

AP en Reuters

Het Pentagon overweegt Hamdan aan het einde van zijn straf alsnog vast te houden als ‘vijandelijk strijder’, zei woordvoerder Jeffrey Gordon van het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag.

Hamdan zit al ruim vijf jaar in voorarrest in Guantánamo Bay op Cuba en zou volgens het vonnis van de rechtbank over ongeveer vijf maanden vrijkomen. De Amerikanen zouden hem echter vast willen houden zolang de oorlog tegen terrorisme duurt. ‘Iedereen weet dat dit zo goed als eindeloos is’, verwoordde de Amerikaanse rechtskundige Linda Malone de zorgen van veel juristen en mensenrechtenactivisten.

‘Het (proces) is allemaal show geweest als Hamdan niet naar huis kan gaan in december. Waarom zijn we hier dan bijeengekomen?’, zei Charles Swift, een van Hamdans advocaten. ‘Hij moet naar huis. Dit moet ophouden.’

Als Hamdan zijn straf van 5,5 jaar heeft uitgezeten, wordt een keer per jaar beoordeeld of hij in aanmerking komt voor vrijlating, zei een woordvoerder van het Pentagon.

Hamdan werd in november 2001 in Afghanistan opgepakt en in mei 2002 naar het Amerikaanse detentiecentrum op Guantánamo Bay overgebracht. Hij is veroordeeld voor het geven van materiële steun aan terroristen, door te werken als chauffeur en een enkele keer als lijfwacht voor Osama bin Laden. Hij werd echter vrijgesproken van ernstiger aanklachten, zoals deelname aan moordcomplotten van Al Qaida.

De militaire rechter noemde Hamdan, die naar schatting 38 jaar oud is, ‘een kleine speler’ en voegde eraan toe: ‘Ik hoop dat er een dag komt dat u terug kunt naar uw vrouw en dochters en dat u een kostwinner, vader en echtgenoot voor hen kunt zijn.’

‘Inshallah’ (als God het wil), antwoordde Hamdan. Vervolgens bood hij zijn excuses aan voor de pijn die zijn hulp aan Al Qaida heeft veroorzaakt bij Amerikaanse slachtoffers.

Meer over