Château Le Luc is fruitig en keelstrelend vol

Onno Kleyn drinkt drie biologische wijnen en ze zijn alle drie goed.

null Beeld
Beeld

Klein geluk, dat kent u. Dingen waar je warm van wordt, zomaar, om bijna niks. Ik had het bij het proeven van de biologische wijnen van Château Le Luc. Kijk, dat één van de drie blij maakt, opvalt met zijn bijna rossige tint in het wit, met zijn geur sliert van citrus naar kamperfoelie en eenmaal in de mond het lampje 'bramen' in mijn hersens laat aanfloepen, dat kan. Maar dat dan de rosé ook het hart sneller doet kloppen en vervolgens de rode een puik werkstuk blijkt, is uitzonderlijk.

Château Le Luc huist in de Corbières, een winderig hoekje in Zuid-Frankrijk waar eigenzinnige mensen wonen. Ooit kregen zij het als katharen aan de stok met de Franse koning en de rooms-katholieken, later probeerde weer een andere koning ze hardhandig het protestantisme uit de koppen te slaan. Tegenwoordig brommen ze in stilte, meppen eventuele frustraties van zich af in rugbywedstrijden en eten daarna cassoulet. Waarbij wijn gedronken moet worden. Harmonieus, gestructureerd liefst, vroeger misschien boers, nu modern stoer, fruitig en keelstrelend vol. Le Luc gebruikt de eigen druivenrassen van de streek, carignan, grenache, roussanne. Terecht.

Château de Luc Corbières Blanc, Rosé, Rouge 2014

prijs/kwaliteit 8,5

€ 9,95 (rood en wit), € 9,50 (rosé).

biowijnclub.nl

Meer over