Charlie Hebdo-afbeelding verwijderd op school Heemskerk

De directie van de Heemskerkse vmbo-school het Kennemer College heeft een door een docent opgehangen Charlie Hebdo-poster laten verwijderen na klachten van moslimleerlingen.

door: redactie
Demonstranten in Parijs dragen de Charlie Hebdo-cover die een docent in Heemskerk in zijn klas ophing. Beeld epa
Demonstranten in Parijs dragen de Charlie Hebdo-cover die een docent in Heemskerk in zijn klas ophing.Beeld epa

Nadat een leraar de inmiddels bekende Charlie Hebdo-cover ophing met daarop een zoenende profeet Mohammed begeleid door de tekst l'amour plus fort que la haine (liefde is sterker dan haat), klaagden een aantal moslimleerlingen over die actie bij de directie.

'Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren', zegt Marleen Lemstra, directrice van de school in De Telegraaf. 'We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof.'

Klagende ouders

Volgens De Telegraaf, die een aantal ouders sprak met kinderen op het Kennemer College, heerst er veel onvrede over de maatregel van de directie, en zijn er meerdere al klachten binnengekomen.

'Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs is gebeurd? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt', aldus 'enkele moeders' in De Telegraaf.

undefined

'Tolerantie kent grenzen'

Directrice Lemstra vindt dat, ondanks de klachten van ouders, het besluit om de afbeelding te verwijderen juist is geweest. 'Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.'

Brief

Lemstra heeft ook een brief geschreven naar alle ouders, waarin staat dat het ophangen van de poster 'aanstootgevend was en absoluut niet past in het beleid'. Lemstra noemt de actie van de docent een 'ernstige fout'.

Beste ouders,

Vandaag is er tot onze spijt door een docent een poster opgehangen die aanstootgevend was en absoluut niet past in het beleid van de school.

Direct nadat een aantal leerlingen daarover hebben geklaagd heeft de directie ingegrepen en is de poster verwijderd en de docent ernstig aangesproken.

Daarnaast is de teamleider naar alle klassen gegaan om duidelijk te maken dat er een ernstige fout is gemaakt door een individuele actie van een docent en dat de directie haar excuses aanbiedt aan allen. De docent heeft zijn diepe spijt betuigd en aangegeven dat hij absoluut niemand wilde kwetsen. Hij wilde alleen solidair zijn met de slachtoffers in Parijs.

Daar waar nodig hebben er gesprekken plaatsgevonden op school met leerlingen zodat ze hun verhaal kwijt konden. Ook in de klassen is er aandacht geweest voor de gebeurtenissen in Parijs.

Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Marleen LemstraDirecteur Kennemer College VMBO/PRO

Meer over