Charles Lewinsky

De fantasie van Charles Lewinsky charmeert ook in kort bestek.

Charles Lewinsky: Tien-en-een-nacht

*****

Uit het Duits vertaald door Elly Schippers.

Signatuur; 158 pagina's; euro 16,95.

De Zwitserse schrijver Charles Lewinsky kennen we als de auteur van het indrukwekkende Het lot van de familie Meijer en de aangrijpende roman Terugkeer ongewenst. Lewinsky beheerst echter ook het lichtere genre. Zijn Tien-en-een-nacht is een kleine roman, maar nog steeds het werk van een groot verteller.

De titel wekt associaties op met Duizend-en-een-nacht, waarin Sheherazade de koning elke avond een spannend verhaal vertelt dat niet af is, zodat hij het vervolg wil horen en haar niet doodt, zoals hij met zijn andere vrouwen deed.

In Tien-en-een-nacht is de vertelster een oudere prostituee, die een kamer bewoont in een vervallen hotel, waarvan alleen de naam, Palace, herinnert aan betere tijden. Haar klanten komen niet alleen vanwege de seks; ze zoeken troost en verpozing. En ze mag dan 'vermoeid vlees' hebben, zoals een vrijer het uitdrukte, ze vertelt fantastische verhalen. En voor die verhalen wordt ze betaald. Want fantasie kost geld, meent ze. 'De werkelijkheid is gratis.'

Ze heeft nog één vaste klant die de koning wordt genoemd. De man is ruw, bot en een oplichter. Hij noemt haar prinses. Zij is wijzer en beschaafder en een van de aardige aspecten van de roman is dit contrast tussen beide personages.

Onderhoudend ook is de wijze waarop die verhalen tot stand komen, in een soort dialoog. De prinses vertelt, maar de koning komt steeds tussenbeide, onderbreekt het verhaal met zijn commentaar. De prinses verliest nooit haar geduld. Haar verhalen blijven boeiend, amusant en soms luguber, en draaien vaak om identiteit en gedaanteverwisseling. Prachtig is de geschiedenis van de 'levensbedenker', die mensen gewenste herinneringen kan bezorgen.

Het slot gaat over een man die ontdekt dat hij dood is. Lewinsky's fantasie kent geen grenzen. Maar de prinses houdt ermee op. Ze verlaat het hotel.

undefined

Meer over