Charles Groenhuijsen, Madelon de Keizer en Huub Oosterhuis

Een optimistische Charles Groenhuijsen, een utopische Plato, een verstripte Scrooge, een onbegrepen Europa en andere net verschenen titels.

Boekomslag van Optimisten hebben de hele wereld Beeld
Boekomslag van Optimisten hebben de hele wereldBeeld

Huub Oosterhuis, Atlas Contact, € 19,99

Wie houdt van de wijsheden van Huub Oosterhuis (theoloog, dichter, schrijver), komt aan zijn trekken in Een weg van dagen. Daarin staan teksten van de 84-jarige grand old man van de Ekklesia Amsterdam. Oosterhuis prikkelt zijn lezers graag met bespiegelingen over bijbelteksten. 'In den beginne was het woord', maar 'welk woord was in den beginne?', vraagt Oosterhuis zich af. Zijn uitleg: het is een profetische stem die zegt dat we elkaar behoren te respecteren.

null Beeld
Beeld

Charles Groenhuijsen, Einstein Books, € 20,00

BNR-oprichter Michiel Bicker Caarten schreef in 2012 al Het gaat geweldig, met 'honderd feiten die u een andere kijk op de wereld geven', nu neemt collega-journalist Charles Groenhuijsen dat optimistische stokje over. Hij haalt de 100 niet, maar komt tot een nog altijd respectabele '96 redenen om opgewekt naar de toekomst te kijken' in zijn Optimisten hebben de hele wereld. Journalisten met hun 'pathologische voorkeur voor slecht nieuws' vallen zeker niet onder die bevoorrechte groep, meent de voormalig NOS-correspondent. Hij kreeg oud-premier Balkenende zo ver een opgewekt voorwoord te schrijven.

null Beeld
Beeld

Madelon de Keizer, Prometheus, € 39,99

Cultuurhistorica Madelon de Keizer dook in het leven van dichter Albert Verwey (1865-1937), een Dichter des Vaderlands avant la lettre. 'Volken waar een dichter niet kan leven, Staten waar een dichter niet wil sterven, zijn vervallen tot het puin van de aarde', dichtte hij, toen Hitler in de jaren dertig opkwam. Dat gedicht leverde hem een zeldzaam compliment van schrijver-criticus Menno ter Braak op. Als een meeuw op de golven is vuistdik (767 pagina's) en geldt als 'de eerste moderne' Verwey-biografie.

James Parkinson en Jorrit Hof, Poiesz, € 16,95

Tenminste 35 duizend mensen in Nederland lijden aan parkinson. Voor hen is het boekje De ziekte van Parkinson in ieder geval interessant, omdat neuroloog Jorrit Hoff de wetenschappelijke vooruitgang over twee eeuwen laat zien - in 1817 publiceerde James Parkinson een eerste essay over de ziekte. Naar een ziekteremmende behandeling wordt al tientallen jaren vruchteloos gezocht. 'Dat geeft weinig reden tot optimisme', schrijft Hoff.

null Beeld
Beeld

Guicciardini, Historische Uitgeverij, € 17,50

Wie zich met Machiavelli bezighoudt, komt regelmatig de naam tegen van Francesco Guicciardini, vriend, collega-politicus en mede-auteur uit Florence. Hun opvattingen lagen dicht bij elkaar. Dat is mooi te zien in de Ricordi van Guicciardini, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald. In stijl en inhoud doet het aan Machiavelli denken, maar de afwerking is zorgvuldiger dan bij de onstuimige auteur van Il Principe. Het gedegen nawoord plaatst Guicciardini helder in zijn tijd van oorlog en rampen en onderstreept de actualiteit van zijn analyses.

Plato/Koolschijn, Van Oorschot, € 17,50

Het woord klimaatverandering komt er niet in voor; onder de titel Plato's oplossing voor de planeet heeft Gerard Koolschijn in vijf hoofdstukken teksten bijeengebracht die Plato's politieke denkbeelden in grote lijnen aangeven. Het is 'de oudste utopie door een mens in wanhoop geschreven', meldt de uitgever op het achterplat; Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte en meende dat die niet door democratie kon worden beteugeld. 'Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen.'

null Beeld
Beeld

Bert Bakker, Atlas Contact, € 21,99

Het loopt al een tijd niet lekker meer met Project Europa, schrijft Bert Bakker in Onbegrepen Europa - Nieuw licht op een eeuwenoude tweedeling. 'De Europese Unie piept, kraakt en kreunt. De Europese muntunie overleeft met grote moeite. Duidelijk is dat de EU ernstig toe is aan een strategische heroriëntatie.' Bakker trekt zijn breuklijn tussen plekken waar het feodale stelsel al dan niet voet aan de grond kreeg. 'Een belangrijk boek', aldus de uitgever.

null Beeld
Beeld

Dick Matena, Personalia, € 16,95

Oké, Love Actually natuurlijk qua kerstfilm. Maar toch zeker ook A Christmas Carol qua kerstboek, de klassieker van Charles Dickens die op 19 december 1843 verscheen. En voor wie geen boeken meer kan lezen omdat zijn hersenen door Facebook en WhatsApp zijn verweekt en verpulverd: het boek is nu verstript door Dick Matena, onder de titel Scrooge. Matena voorzag A Christmas Carol al eerder van illustraties (maar heeft de tekst voor deze stripversie geheel herschreven en bewerkt) en is overigens de man die ook die andere kerstklassieker verstripte, De Avonden van Gerard Reve.

null Beeld
Beeld
Meer over