Charles en Camilla getrouwd

De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles hebben elkaar zaterdag het jawoord gegeven...

ANP

Bij het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis van Windsor traden Charles' zoon William en Camilla's zoon Tom op als getuigen. Daarna volgde de kerkelijke inzegening door de aartsbisschop van Canterbury op Windsor Castle, in het bijzijn van koningin Elizabeth.

Trouwen in de kerk mocht niet, omdat zowel Charles als Camilla is gescheiden, en Camilla's ex - Andrew Parker Bowles - nog in leven is.

Tijdens de dienst spraken de echteleiden de strengste akte van boetedoening uit die de Anglicaans bijbel bevat. Daarmee deden zij boete voor hun beider echtscheidingen, die werden veroorzaakt door de relatie die zij al voor hun huwelijken hadden.

Onder de ongeveer achthonderd genodigden voor het huwelijk waren vertegenwoordigers van tal van koningshuizen. Prins Constantijn en prinses Laurentien vertegenwoordigen het Nederlandse. Het huwelijk zou aanvankelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld in verband met de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Dat uitstel heeft de beveiligingskosten zo ongeveer verdubbeld. Enkele honderden veiligheidsmensen bewaken de festiviteiten in Windsor Castle.

In Windsor waren zaterdag ongeveer 2500 journalisten aanwezig. Volgens de politie waren bovendien circa 20.000 belangstellenden naar Windsor gekomen. Voor Charles' eerste huwelijk, in 1981 met Diana Spencer, waren 600.000 mensen op de been. De politie arresteerde een naaktloper en er waren enkele protesten van homo's die Charles tweede huwelijk aangrepen om ertegen te protesteren dat zij in Groot-Brittannië helemaal niet mogen trouwen.

Camilla Parker Bowles is al meer dan dertig jaar een zeer goede vriendin van de Britse kroonprins Charles. Ze heeft drie keer een liefdesrelatie met hem gehad voordat ze, na de echtscheiding van Charles en Diana, definitief de rol van Charles' geliefde kreeg. Ze mag zich nu prinses van Wales noemen. Die titel was eerder weggelegd voor Charles eerste vrouw, Diana Spencer. Voor hun huwelijksreis gaan de 56-jarige Charles en de een jaar oudere Camilla naar Schotland.

Meer over