Charles beschouwt koningsschap niet als bajes

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Britse kroonprins Charles heeft ontkend dat hij het aanstaande koningschap ziet als gevangenschap. Een van zijn medewerkers zou in Time Magazine hebben laten doorschemeren dat de troonpretendent vreest dat zijn wereldverbeterende activiteiten niet afgerond zijn tegen de tijd dat 'de gevangenisluiken' sluiten.

Charles zei zich niet in deze omschrijving te herkennen. Wel liet 64-jarige prins het Amerikaanse weekblad weten dat hij zich, als opa, meer dan ooit grote zorgen maakt over de toekomst van de aarde.

Een dag na de breed uitgemeten doop van de drie maanden oude prins George kwam Time met een omslagartikel over 'The Forgotten Prince', die het grootste deel van zijn leven in de koninklijke wachtkamer doorbrengt. Hoofdredactrice Catherine Mayer heeft diverse gesprekken gehad met de kroonprins, alsmede met vijftig mensen die hem goed kennen.

Het leverde curieuze onthullingen op. Zo beweerde de actrice Emma Thompson bijvoorbeeld dat dansen met Charles 'beter is dan seks'. Tijdens langdradige toespraken beweegt Charles zijn tenen heen en weer om wakker te blijven. Lakeien beleven er plezier aan de dictie van hun baas te imiteren.

Zijn grootste zorg is de gesteldheid van 'de wonderbaarlijke entiteit welke zweeft in een ruimte die is verbonden met de buitengewone harmonie van het heelal', zoals Charles onze planeet tegenover Mayer omschrijft. Door de jaren heeft deze piekerende intellectueel zich ontpopt als een conservatieve actievoerder die tientallen liefdadigheidsinstellingen heeft opgericht, biologische producten verkoopt en de schade tracht te beperken die moderne glas-in-beton-architecten in zijn ogen aanrichten. Ook het verdwijnen van heggen langs landweggetjes baart hem grote zorgen.

Charles pleit regelmatig voor langetermijndenken, iets waar zijn landgenoten nooit in hebben uitgeblonken. Afgelopen week nog bekritiseerde hij het Britse pensioenstelsel waarbinnen snel winst maken prevaleert boven zorg voor toekomstige generaties.

De komst van kleinzoon George heeft hem alleen maar vastbeslotener gemaakt om zijn invloed als koninklijke joker aan te wenden. Als koning zou het echter ongepast zijn ministers brieven te sturen met dringende beleidsadviezen. Over de troonopvolging wilde hij het met Catherine Mayer liever niet hebben omdat zulks samenvalt met een vreselijke gebeurtenis, de dood van zijn moeder.

undefined

Meer over