Column

Chaos is leuk, maar het moet wel overzichtelijk blijven

Mark en Geert waren eerst nog zo van: ja leuk, met Alexander en Sybrand. Maar toen ging Frits dus opeens ook Jesse uitnodigen. Nou, en Geert kan dus helemáál niet met Jesse. Dus die had zoiets van: ja, doei. En toen was er voor Mark ook niks meer aan. Jesse Klaver. Sorry hoor, da's toch geen premier-vlees?

Beeld de Volkskrant

Kort nadat RTL had laten weten zich door de peilingen gedwongen te voelen een extra partij voor het 'premiersdebat' uit te nodigen, hoefde het van La Wilders niet meer. En omdat de VVD graag doet wat de PVV doet, maar dan net iets later, haakte ook Rutte af.

De Betrouwbare Mannetjes konden de aandacht eerlijk gezegd nauwelijks op Den Haag gericht houden. Elk uurtje zonder breaking news voelt als een verloren uurtje. Het is onweerstaanbaar. Een trainwreck in slow motion, maar dan versneld afgespeeld. Nauwelijks waren we bekomen van, zeg, de kleptocratische Teleshoppresentatie van Ivanka-wear door Kellyanne Conway of de Russische beerput werd opengetrokken. Veiligheidsadviseur Flynn moest het veld al ruimen, en het moet raar lopen wil deze trans-Atlantische Teevendeal niet flink dooretteren. Ondertussen zetten de Russen de VS verder voor lul door een kruisraket af te schieten ('not good'), met een gevechtsvliegtuig langs een marineschip te scheren ('not good'), en een spionageschip voor de kust te leggen ('not good'). En dan werd ome POTUS tijdens zijn bizarre persconferentie nog niet eens naar de oplaaiende strijd in Oekraïne gevraagd.

En nu vreest u natuurlijk dat het einde der tijden nabij is, maar dat is dus niet zo. Poetin. Meneer de meesterstrateeg. Had na het verlies van Hillary de champagne al ontkurkt, en stuurde met brede lach op zijn opgespoten bakkes nog wat zakken roebels naar het Front National. Maar in zijn zucht naar chaos heeft hij met een ongeleid projectiel in het Witte Huis en de weliswaar harde maar toch vooral suïcidale Brexit, geheel in de Russische vakantieresorttraditie, meer op z'n bordje gestapeld dan goed voor hem is. Chaos is leuk, maar het moet wel een beetje overzichtelijk blijven, zeggen wij altijd maar.

Sluwheid verslagen door afschrikwekkende incompetentie. In Frankrijk rukt de onafhankelijke Macron op en lijken zelfs de sabotagepogingen van Wikski-leaks niet meer te werken. In Duitsland komen de 'rechts-populisten' van de AfD nauwelijks nog boven de 10 procent en maakt godbetert oud-EP-voorzitter en buurtslager-uit-het-boekje Martin Schulz kans te winnen. De PVV tuimelde in de peilingen. En nu RTL het debat alsnog door laat gaan zonder de topvedettes, kunnen Buma en Pechtold mooi wat extra stemmen verdelen. Kruipt alles toch nog gezellig bij elkaar.

Wat een beetje hoogmoed al niet vermag. Nee, met een paar maanden is dat hele populisme de nek omgedraaid en liggen we languit de impeachment te bingen. Hadden de heren zich maar niet zo vroeg rijk moeten rekenen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Dat Forum voor Democratie nu al doorlopend in de rechtsstaat investeert, daar hoor je de mainstreammedia dan weer niet over.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over