NieuwsMarokko gooit steden op slot

Chaos in Marokko: acht grote steden worden afgesloten van de buitenwereld

‘Een onbeschrijfelijke chaos’, zo noemen Marokkaanse media de situatie op de wegen, nadat de regering zondagmiddag bekendmaakte dat acht grote steden die nacht zouden worden afgegrendeld van de buitenwereld. De maatregel werd pas enkele uren van tevoren bekendgemaakt.

Reizigers op het busstation in Casablanca proberen hun bestemming te bereiken voordat de steden worden afgegrendeld. Beeld AFP
Reizigers op het busstation in Casablanca proberen hun bestemming te bereiken voordat de steden worden afgegrendeld.Beeld AFP

Het gevolg was dat de Marokkanen zondagavond massaal deden wat de regering hun juist wilde verbieden: ze stapten met duizenden tegelijk in de auto, op de trein en de bus, in de hoop nog net voor middernacht thuis of bij hun familie te komen. In Casablanca werd onder meer een groot busstation overlopen door mensen.

De regering wil, op een moment dat het aantal coronabesmettingen in het land snel stijgt, voorkomen dat de Marokkanen massaal op reis gaan voor het Offerfeest. Inmiddels zijn de acht steden stevig afgegrendeld. Het gaat om Casablanca en de nabijgelegen plaatsen Berrechid en Settat, de ‘koningssteden’ Fez en Meknès, Marrakech in het zuiden en Tanger en Tétouan in het noorden van het land.

De acht getroffen steden zijn wel toegankelijk voor goederenverkeer. Ook werknemers mogen de steden in of uit, als ze een verklaring van hun werkgever kunnen laten zien. De werkgevers moeten op hun beurt bij de lokale autoriteiten toestemming vragen voor het afgeven van zulke verklaringen.

De drastische reisbeperkingen werden afgekondigd nadat de regering de bevolking er eerst met zachte hand van probeerde te weerhouden op reis te gaan voor het Offerfeest. Een week geleden vroeg premier Saadeddine El Otmani de bevolking nog vriendelijk het reizen te beperken, om het feest te vieren ‘zonder gevaar en zonder besmettingen’.

De omslag kwam toen er zondag ineens 633 nieuwe coronabesmettingen en 8 doden bij kwamen. De autoriteiten zeggen in een persverklaring dat het besluit ook te maken heeft met ‘het gebrek aan respect van de burgers voor de preventiemaatregelen, zoals sociale afstand en het gebruik van mondkapjes en ontsmettingsmiddelen’.

Het is niet voor het eerst dat de Marokkaanse regering de bevolking overvalt met maatregelen tegen het coronavirus. In maart sloot het land plotseling de grenzen, waardoor tienduizenden Marokkanen maandenlang kwamen vast te zitten in het buitenland. Ook buitenlanders die op reis waren in Marokko, waaronder een flinke groep Nederlanders, hadden de grootste moeite het land uit te komen.

Binnen Marokko gold lange tijd een strenge lockdown. Pas sinds een maand was het voor de meeste Marokkanen weer toegestaan om zich in eigen land te verplaatsen. Internationale vluchten werden op 15 juli hervat, maar alleen voor wie in het bezit is van de Marokkaanse nationaliteit – en voldoende geld om een peperduur vliegticket te betalen.

Ondertussen voelen steeds meer Marokkanen zich geringeloord door hun bestuurders. De boosheid was op de weg tussen Marrakech en woestijnstad Ouarzazate maandag zodanig dat reizigers door een afzetting van de politie heen braken. Achter hen volgden de toeterende touringcars met passagiers die op de valreep op hun bestemming probeerden te komen.

Lees ook

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij

In elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Dé vraag: word je onvoorzichtig met een mondkapje op?

Het idee dat beschermende middelen zoals mondkapjes een ‘vals gevoel van veiligheid’ geven, is een berucht broodje aap, aldus de onderzoekers.

Nieuw onderzoek bewijst: herstelde coronapatiënten hebben vaak littekens op hun hart

Nederlandse cardiologen reageren geschrokken: ‘Dit bewijst opnieuw dat het om een hele nare ziekte gaat die het hele lichaam kan aantasten.’

Meer over