Champagne kan open voor premier Balkenende

De informatie van het kabinet-Balkenende is zo goed als beklonken. De grootste hobbels, zoals de WAO en de ziektenkosten, zijn praktisch genomen....

De zon scheen uitbundig, de eerste Zeeuwse mosselen werden uitgedeeld op het Binnenhof, camera's flitsten en de hoofdpersonen glommen van oor tot oor. Het moet raar lopen wil het nog misgaan, herhaalden Jan Peter Balkenende (CDA), Mat Herben (LPF) en Gerrit Zalm (VVD) woensdag om de beurt in elke microfoon die hen werd toegestoken.

De informatie van het kabinet-Balkenende is zo goed als beklonken. Mat Herben droomde al hardop over een verjaarspresentje in de vorm van een nieuw kabinet op de trappen van Huis Ten Bosch. Op 15 juli is hij jarig.

Ook binnenskamers aan de tafel met informateur Piet Hein Donner had de euforie over de spoedige voortgang de kop opgestoken. Want toen er veel sneller dan verwacht een akkoord was bereikt over het zorgstelsel, was er zelfs, zei één van hen na afloop, al een verkennend gesprek gevoerd over de personele bezetting van het kabinet.

Het is nog een kwestie van een paar losse eindjes, zeiden de onderhandelaars gisteren. Dezelfde boodschap liet de informateur naar buiten doorspijpelen. Werd dinsdag op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de WAO, gisteren lukte het zonder veel moeite de discussie over de gezondheidszorg vlot te trekken. Daarmee bleken de moeilijkste hindernissen ook meteen te zijn genomen.

Het voortouw lag in handen van de VVD'er Zalm, die niks wilde weten van het CDA-plan om een systeem van fiscale kortingen in te voeren. Het zou het door hem gemaakte belastingstelsel te zeer aantasten. Dus kwam Zalm met een eigen plan om de laagste inkomens te compenseren voor de extra premie die ze straks moeten betalen voor de ziektekosten. Een zorgtoeslag, noemde hij het instrument waarmee hij ook het CDA voor zich wist te winnen.

Zalm moest deze slag slaan, al was het maar om de politieke winst op te strijken. Het geeft hem de ruimte in te binden op dat andere hoofdpijndossier, de WAO. De discussie daarover is nog niet helemaal afgerond. Het CDA volhardt in het verzet tegen de VVD-eis om een arbeidsongeschikte slechts WAO te gunnen als hij ten minste vier jaar heeft gewerkt. De kans is groot dat de VVD het CDA die eer nu gunt.

Het nieuwe regeerakkoord beslaat meer pagina's dan het door Balkenende beloofde A-viertje. Maar snel komt het er wel, naar het zich laat aanzien. Sneller nog dan de hoofdrolspelers ruim vier weken geleden konden bevroeden, ook al liet Zalm geen gelegenheid onbenut om te vertellen wat een bevrijding het is om niet met de PvdA maar met gelijkgestemden aan tafel te zitten.

Zalm en Balkenende zijn woensdag afgereisd naar Spanje. Zalm voor de Eurotop over migratie. Balkenende voor zijn vuurdoop als CDA-leider in de Europese christen-democratie. 'Dat ze maar heel terug mogen komen', zei Herben gisteren. Volgens hem kan Donner volgende week beginnen aan de definitieve versie van het strategisch document.

Dat document is een akkoord op hoofdlijnen, niet meer en niet minder. De Tweede Kamer krijgt het aangeboden, zodra het klaar is. Ook dat is nog niet eerder vertoond in de parlementaire geschiedenis.

Meer over