Ceremonie zonder gasten en volksfeest

MADRID - Een warm en zonnig Madrid maakt zich nog wat onwennig op voor de benoeming deze ochtend van koning Felipe VI. Recepties voor buitenlandse gasten ontbreken. Ook zal de nieuwe koning het moeten stellen zonder volksfeest.

Om stipt half tien 's ochtend 's zal de koning zijn vader koning Juan Carlos 1 benoemen tot kapitein-generaal van het leger. Dat gebeurt in het Zarzuela paleis even buiten Madrid. Koning Juan Carlos is gisteravond al officieel afgetreden als vorst met een plechtigheid in het Koninklijk Paleis van Madrid.

Zelf zal de nieuwe koning overigens gekleed gaan in een gala-uniform van kapitein-generaal en bevelhebber van het leger, compleet net de distinctieven van de drie legeronderdelen en de orde van het Gulden Vlies. Vanaf Zarzuela vertrekken de koning, koningin Letizia en hun twee dochter om 10 uur per Rolls Royce naar het parlementsgebouw in de binnenstad van Madrid. Koning Juan Carlos gaat opmerkelijk genoeg niet mee. De koning wil volgens eigen zeggen niet de aandacht afleiden van de hoofdrol die bij de benoemingsceremonie voor zijn zoon is weg gelegd.

Het traject richting parlement geldt als geheim en dus wordt hier weinig publiek geacht aanwezig te zijn. Om half elf ontvangt premier Rajoy het koninklijk paar en leidt hen die doorgaans gesloten hoofdpoort van het parlementsgebouw binnen. In de vergaderzaal tegenover het parlement zweert de koning daar trouw aan de grondwet. De loodzware kroon (anno 1775) blijft daarbij naast de scepter om een fluwelen kussentje. Na het spelen van de nationale hymne - meezingen kan niet bij gebrek aan tekst - zal de koning zijn inaugurele rede houden.

Om half twaalf vertrekt de koninklijke familie vervolgens met de Rolls voor een toer door de binnenstad naar het Koninklijk Paleis bij de Plaza Oriente. De route voert langs het Prado Museum, de Gran Vía op naar de Plaza España en door naar het paleis. Hier kan wel gezwaaid worden, zij het onder flinke bewaking. Er zijn zo'n zevenduizend man politie en Guardia Civil op de been, waaronder scherpschutters, anti-terreur eenheden en bomspecialisten. Verhoogde paraatheid geldt voor de hele stad. Aangekomen in het paleis zal vanaf het balkon gezwaaid worden naar de verzamelde bevolking op het plein. Daar zullen koning Juan Carlos en zijn echtgenote koningin Sofia wel bij aanwezig zijn. De dag wordt afgesloten met een receptie in het paleis. De 2000 genodigden krijgen daarbij persoonlijk een hand van de nieuwe koning.

undefined

Meer over