Centrumlinks wint verkiezingen Roemenië

De centrumlinkse regering van Roemenië stevent volgens exitpolls af op een duidelijke overwinning in de parlementsverkiezingen. De coalitie van premier Victor Ponta heeft volgens de peiling van de nationale televisiezender TVR ongeveer 57 procent van de stemmen gekregen, terwijl de centrumrechtse groep die verbonden is aan president Traian Basescu iets meer dan achttien procent heeft. De populistische partij van mediamagnaat Dan Diaconescu is derde met ongeveer dertien procent.

Redactie
Een Roemeense vrouw heeft haat stem uitgebracht Beeld epa
Een Roemeense vrouw heeft haat stem uitgebrachtBeeld epa

Tussen Ponta en Basescu bestaat grote persoonlijke rivaliteit, na een mislukte poging van de regering om de president in juli afgezet te krijgen. Basescu heeft aangegeven dat hij Ponta, die hij een 'dwangmatige leugenaar' en plagiaatpleger heeft genoemd, niet opnieuw tot formateur wil benoemen. Volgens Ponta is Basescu een tweedracht zaaiende figuur, die zijn boekje te buiten is gegaan door zich te bemoeien met regeringszaken.

'Wij hebben een duidelijke meerderheid gewonnen, een meerderheid die wordt erkend door onze tegenstanders die de regels van de democratie moeten aanvaarden', zei Ponta. 'Ik verzeker hun dat wij de oppositie met het respect zullen behandelen dat wij niet kregen toen wij in de oppositie waren.'

Basescu zou een andere formateur kunnen benoemen, maar zijn keuze zal moeten worden goedgekeurd door het parlement. Als zijn kandidaat twee keer wordt afgewezen, moet het parlement ontbonden worden.

Basescu zei toen hij zijn stem uitbracht dat de regering te weinig doet aan democratische hervormingen. Roemenië moet zijn 'pad naar het Westen' vervolgen en aan de wereld tonen dat het 'koerst richting Brussel, niet Moskou, niet Washington en niet Beijing'.

Meer over