Centrum van Christchurch blijft nog afgesloten

CHRISTCHURCH De noodtoestand die zaterdag in Christchurch werd uitgeroepen, zal vandaag zeer waarschijnlijk worden verlengd. Scholen en openbare instellingen blijven de komende dagen dicht....

Delen van het zwaar getroffen stadscentrum zijn vooralsnog afgesloten. De ongeveer vijftigduizend mensen die er werken, is aangeraden thuis te blijven. De meeste openbaar toegankelijke gebouwen blijven verboden terrein zolang ze niet zijn beoordeeld door bouwkundigen. Die hebben dit weekeinde al de sloop bevolen van honderden panden.

De toevoer van water en elektriciteit is intussen in het grootste deel van de stad weer op gang gekomen. Wel wordt inwoners aangeraden water te koken voor consumptie totdat het rioleringsstelsel is geïnspecteerd.

De naschokken nemen langzaam af in aantal en intensiteit, al werden inwoners maandagochtend in alle vroegte nog een paar maal opgeschrikt. Seismologen waarschuwen dat het verschijnsel nog wekenlang kan aanhouden en zeggen een nabeving met de kracht van 6 op de schaal van Richter niet uit te sluiten.

Meer over