Centrum Moskou getroffen door bomexplosie

Bij een bomexplosie in de Russische hoofdstad niet ver van het Kremlin zijn dinsdagavond enkele tientallen mensen gewond geraakt. De bom ging af in een amusementshal in een druk ondergronds winkelcentrum....

Het Russische televisiestation NTV toonde beelden van bebloede slachtoffers en verwrongen gokmachines. Drie mensen waren er ernstig aan toe; vijfentwintig hielden aan de explosie lichte verwondingen over.

De bom, die volgens de Russische veiligheidsdienst FSB bestond uit driehonderd gram explosieven, ging even voor achten af. Het winkelcentrum is populair bij Russische tieners, die rondhangen bij de videogames en de hamburgerrestaurants, maar ook bij de Moskouse nouveau riche en buitenlandse toeristen.

'We sluiten een terroristische aanslag niet uit', zo zei een woordvoerder van de FSB. Mogelijke daders zijn er te over: Russische maffiosi die hun geschillen wel vaker uitvechten met bommen; Dagestaanse moslimrebellen die Moskou de heilige oorlog hebben verklaard; of politici die met het oog op de naderende verkiezingen onrust willen zaaien.

Burgemeester Loezjkov van Moskou kwam de plaats van de explosie meteen inspecteren. Het winkelcentrum is een van zijn prestigeprojecten. 'Beesten', zo noemde hij de daders.

Meer over