Nieuws

Centrum-linkse oud-minister Gualtieri nieuwe burgemeester van Rome

Oud-minister van Financiën Roberto Gualtieri verslaat de uiterst rechtse advocaat Enrico Michetti met overtuigende cijfers en mag de Italiaanse hoofdstad de komende vijf jaar besturen. Ook in Turijn wint een centrum-linkse burgemeesterskandidaat.

Roberto Gualtieri is de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad. Centrum-links haalde ook al burgemeestersposten in Milaan, Bologna, Napels en Turijn binnen.  Beeld Reuters
Roberto Gualtieri is de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad. Centrum-links haalde ook al burgemeestersposten in Milaan, Bologna, Napels en Turijn binnen.Beeld Reuters

Al kort na het sluiten van de stembussen was het maandagmiddag duidelijk dat Roberto Gualtieri zich de komende jaren de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad mag noemen. In de exitpolls had hij een ruime meerderheid; met bijna 60 procent van de stemmen en was hij niet meer in te halen door zijn concurrent van het rechtse blok, Enrico Michetti.

Historicus Gualtieri is lid van de centrum-linkse Partito Democratico (PD) en was tot januari minister van Financiën in het vorige kabinet onder premier Giuseppe Conte. In die rol botste hij tijdens de eerste coronagolf hard met Wopke Hoekstra in de onderhandelingen over het Europese noodfonds.

De PD kan tevreden terugkijken op de oktobermaand, want centrum-links sleepte twee weken geleden ook al de burgemeesterszetels in Milaan, Bologna en Napels binnen. De bestuurderspartij heeft dus gewonnen in vijf van de zes grote steden die tijdens deze verkiezingen mochten stemmen. Alleen in het noordoostelijke Triëst, waar het de afgelopen dagen onrustig was door een groot protest tegen de coronapas, blijft de rechtse burgemeester na een nek-aan-nekrace aan voor zijn vierde termijn.

Vijfsterrenbeweging grote verliezer

De grote verliezer van de lokale verkiezingen is de populistische Vijfsterrenbeweging. Virginia Raggi, de zittende burgemeester van Rome van de anti-establishmentpartij, verloor twee weken geleden tijdens de eerste stemronde al haar kans op een nieuw mandaat.

Ook in Turijn moet een Vijfsterrenburgemeester plaatsmaken voor een kandidaat van de Partito Democratico. De opkomst was in de hoofdstad van Piëmonte met maar 42 procent historisch laag. Ook in Rome viel het aantal kiezers met minder dan 50 procent tegen. Tijdens de eerste stemronde, begin oktober, was de opkomst in de hoofdstad ook al laag, maar met 59 procent toch nog een stuk hoger dan nu.

Niet alleen voor de Vijfsterrenbeweging, maar ook voor de rechts-populisten heeft de lage opkomst vermoedelijk extra nadelig gewerkt. Zo bleven in Rome de kiezers in de buitenwijken, van wie Michetti het zou moeten hebben, in groten getale thuis. Daarnaast raakte de advocaat, op landelijk niveau gesteund door extreem-rechtse politici Matteo Salvini (Lega) en Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia), de afgelopen weken ook in opspraak wegens antisemitische en racistische uitingen die hij in het verleden deed.

Zo stelde hij onder meer dat de holocaust prominent herdacht wordt ‘omdat de Joden de banken hadden’. Tijdens een ander publiek optreden verbaasde hij zich erover dat er na een natuurramp mensen van kleur onder de reddingswerkers waren. ‘Daar hadden mensen moeten staan die weten wat ze doen.’

Meer over