Center Parcs brengt aantal parken in Nederland terug

Het recreatieconcern Center Parcs brengt het aantal vakantieparken in Nederland verder terug. Donderdag maakte Center Parcs bekend het park Het Vennenbos in het Brabantse Hapert te verkopen aan Creatief Vakantieverblijven van de Groningse zakenman Jacob Strating....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In 1990 verkocht Center Parcs ook al het park De Berkenhorst op de Veluwe aan Creatief Vakantieverblijven, maar De Berkenhorst was met honderd bungalows een relatief klein park. Het Vennenbos telt 524 bungalows; niet veel minder dan een gemiddelde Center Parcs.

Toch vindt Center Parcs Het Vennebos te klein. De oppervlakte bedraagt slechts veertig hectare; ongeveer de helft van de andere parken in Nederland. Daardoor is het park qua wooncomfort, centrumvoorzieningen en sportfaciliteiten (Het Vennenbos heeft geen sporthal) af gaan wijken van andere modernere Center Parcs. 'Door de beperkte expansiemogelijkheden is het onmogelijk dit park op het niveau te brengen van de huidige internationale Center Parcs-standaard', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Als de verkoop van Het Vennenbos definitief wordt beklonken, houdt Center Parcs in Nederland zes parken over. De oudste is De Lommerbergen in Limburg. Het Vennenbos dat in 1970 werd geopend, was het een na oudste park.

In het buitenland heeft Center Parcs, inmiddels dochter van het Britse brouwerijconcern Scottish & Newcastle, inmiddels zeven vakantieparken. Volgend jaar hoopt Center Parcs in Bispingen - tussen Hannover en Hamburg - het eerste Duitse en het achtste buitenlandse park te openen. De bouw van dit park werd in 1988 op last van de Duitse rechter stilgelegd, omdat het bouwplan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Inmiddels is een nieuwe bouwvergunning verkregen en is de bouw weer hervat.

Deze buitenlandse parken zijn veelal aanzienlijk groter dan die in Nederland. Op alle parken is Center Parcs overigens bezig met verdere upgrading, produktontwikkeling en verfijning van de dienstverlening.

De nieuwe eigenaar van Het Vennenbos is Creatief Vakantieverblijven; een recreatie-onderneming die eind zeventiger jaren door de voormalige Mercedes-dealer Jacob Strating is opgericht en nu 28 parken bezit of beheert in Nederland en België.

Strating nam in 1977 het vakantiebungalowpark Land van Bartje in Drenthe over. Hij breidde zijn bedrijf uit met enkele andere parken, waarna de onderneming in 1983 werd omgedoopt tot Creatief Vakantieverblijven. Vier jaar later verkocht Strating de parken aan Holland Parcs, een dochter van het beursgenoteerde fonds ICA Holding dat toentertijd in handen was van de Sasea Groep van de omstreden Italiaanse financier Florio Fiorini. Ook de inmiddels opgerichte beheersvennootschap Creatief kwam in handen van ICA.

Sasea breidde ICA uit met een bonte verzameling activiteiten, maar het beursfonds werd niet echt winstgevend. Sasea stootte het belang in ICA in 1989 weer af. Het fonds kwam eerst in handen van de Britse financier Paul Bloomfield die zelf plannen ontvouwde om Center Parcs over te nemen. Voordat deze plannen concreet werden, gingen de aandelen ICA al weer over in andere handen en werd het fonds omgedoopt tot United Dutch.

Strating wist daarna zowel Creatief als Holland Parcs weer uit ICA terug te kopen. In 1990 begon hij met een nieuw expansieplan, waarbij ondermeer De Berkenhorst werd overgenomen.

Strating is nu nog slechts voor een gedeelte eigenaar van de parken; de rest is in handen van andere particuliere beleggers. Hierover voert het bedrijf alleen het beheer.

De parken die onder beheer zijn van Creatief Vakantieverblijven kennen ook geen uniforme formule zoals Center Parcs. De meeste parken zijn totaal verschillend; sommige tellen slechts zestig bungalows, andere weer meer dan vierhonderd. Het Vennenbos wordt wel het grootste park van het bedrijf in Groningen. Bekende parken van Creatief Vakantieverblijven zijn naast het Land van Bartje in Drente, Grootslag aan het IJsselmeer bij Andijk, het appartementencomplex Vita Maris op Schiermonnikoog en Beach Park op Texel.

Directeur Peter Sloot van Creatief Vakantieverblijven wil geen omzetcijfers van het bedrijf geven. Het bedrijf zegt na Center Parcs en Gran Dorado de derde organisatie in Nederland te zijn op het gebied van verhuur van 'verblijfsrecreatieve accomodatie'.

Meer over