Cement-overname slaagt

Het Franse Lafarge, een grote producent van bouwmaterialen, neemt de Britse cementproducent Blue Circle over. Het Franse concern wordt daarmee de grootste cementfabrikant ter wereld....

De Franse onderneming zei maandag 495 pence per aandeel Blue Circle te hebben geboden, een bod waarop het Britse bedrijf is ingegaan. Vrijdag sloot het aandeel op 458 pence. Vorig jaar deed Lafarge al een poging het Britse concern over te nemen. Het bracht toen een vijandig bod uit van uiteindelijk 450 pence per aandeel, in totaal omgerekend 13,4 miljard gulden. Lafarge zag dat bod mislukken doordat Blue Circle het onvoldoende vond. Wel bemachtigden de Fransen 32 procent van de aandelen.

Lafarge wordt nu ook op de Britse markt een grote speler. Dankzij Blue Circle krijgt het 46 procent van de Britse cementmarkt in handen. Het bod op het restant van de aandelen komt neer op 3,8 miljard euro (8,36 miljard gulden). Om de overname te financieren, verkoopt Lafarge een deel van zijn eigendommen, en geeft het nieuwe aandelen uit.

Meer over