Celtic houdt Barcelona weer op nul

Frank Rijkaard kreeg de eervolle opdracht om Barcelona de weg naar de absolute top van het Europese voetbal te laten hervinden....

Na de 1-0 van Glasgow volgde een 0-0 in Catalonin dus uitschakeling van Barca in de achtste finales van de UEFA-Cup. Dat de thuisclub invaller-doelman Marshall van Celtic niet wist te passeren, was bijna een wonder te noemen en leidde tot berusting bij Rijkaard, die collega O'Neill sportief omhelsde na de slijtageslag.

De 0-0 leidde tot ongekende euforie bij duizenden aanhangers van Celtic die overal in het stadion plaatsen hadden weten te vinden, ook door op de zwarte markt makkelijk 200 euro voor een kaartje neer te tellen.

De fans mogen in Barcelona dan wel zijn uitgekeken op fliere fluiter Patrick Kluivert, de Amsterdammer had tegen de finalist van vorig seizoen waarschijnlijk wel een treffertje gemaakt. Kluivert is bijna hersteld van een blessure en dribbelaar Saviola was geschorst. Routinier Luis Enrique stond noodgedwongen in de spits, maar vanaf de eerste minuut, toen Ronaldinho op prachtige wijze Gerard alleen voor de doelman zette, bleef Barcelona volharden in het missen van kansen.

Nu was het eigenlijk te vaak wachten op Ronaldinho. Het is elke liefhebber van technisch voetbal aan te raden het fenomeen uit Porto Alegre te aanschouwen vanaf het moment dat hij, dansend met een walkman strak op de wapperende haren uit de spelersbus stapt, totdat ook hij moet berusten in het onvermijdelijke, staand met de handen in de zij, uitgeput.

Wachten totdat de 24-jarige Braziliaan de bal weer krijgt, alleen dis al spannend. Hij soleert, beheerst razendsnelle overstapjes en sleepbewegingen die ze in Camp Nou nog kennen van Laudrup, hij zet ploegmakkers vrij voor de doelman met bijna ongelooflijke passes, hij wijst, vraagt om kaarten voor tegenstanders, zwerft over het hele veld en begaat forse overtredingen. Maar de wanhoop kreeg gisteren ook vat op zijn spel, want het noodlot had besloten Barcelona geen doelpunt te gunnen.

De wedstrijd fascineerde door de spanning en de onversaagde strijdlust. Barcelona, met Cocu en Reiziger (vervangen door Overmars) in de basisploeg, was vooral voor rust soms minuten zonder onderbreking aan de bal, zoekend naar een lekkage in de hechte groen-witte defensie van Celtic, als team een voorbeeld voor iedereen.

De aanstaand kampioen van Schotland loerde op de tegenstoot en liet zich, op het moment dat het de wedstrijd bijna beheerste, weer wegdrukken door een aanzwellend Catalaans offensief.

Larsson dwong de ongelooflijk goede verdediger Puyol al in de eerste helft tot een zo drieste ingreep dat de toch al gekwetste matador even later het veld moest verlaten. Het waren slechte voortekenen voor Barcelona.

De strijd tussen Latijns combinatievoetbal, met Cocu als nuchtere controleur uit Holland, en Britse onverzettelijkheid was meeslepend, zonder Camp Nou werkelijk te laten overlopen van geestdrift, want tussen de bedrijven door ging er ook veel fout. Voor Barca, gisteren ook zonder de niet speelgerechtigde steunpilaar Davids, is de competitie bovendien belangrijker. In de Primera Division is de achterstand op Real Madrid na negen zeges op rij afgenomen tot zes punten.

In de competitie is Ronaldinho wbeslissend de laatste weken. Voorzitter Laporta beloofde bij zijn komst Beckham, maar de superster en zijn gevolg streken neer in Madrid, waarop Laporta Ronaldinho strikte van Paris Saint Germain. Op de kranten is hij deze week afgebeeld als Superman, nadat hij afgelopen weekeinde in de laatste minuut een beslissende, miraculeuze vrije trap nam tegen Sociedad.

Ook gisteren mocht hij, vlak voor tijd, zo'n vrije trap nemen. De bal smoorde in de muur. Het kan niet altijd feest zijn.

Meer over