Celtic heerst, maar niet altijd

De overheersing van Celtic in het Schotse voetbal is groot maar niet compleet. In gedachten had de club de nationale treble (titel, League- en FA Cup) al in bezit, maar Kilmarnock stak daar zondag een stokje voor. De middenmoter zorgde voor een daverende verrassing door de Schotse League Cup te winnen. Maar door de financiële ineenstorting van Glasgow Rangers is de toch al eenzijdige competitie van alle spanning ontdaan. Volgende week kan de 'strijd' om het Schotse kampioenschap al beslist zijn.


Nog nooit had Kilmarnock de League Cup gewonnen. Wel heeft de club zes keer de finale verloren. Zondag voorkwam Dieter van Tornhout dat het opnieuw zou gebeuren. De vroegere aanvaller van Roda JC en Sparta kopte zes minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Danny Buijs, in de zomer van ADO Den Haag overgekomen, moest al snel geblesseerd worden vervangen maar kon zich in het volle Hampden Park na afloop met Cup en al laten toejuichen.


Celtic zal er niet lang om rouwen. Volgende maand staat de halve finale voor de Schotse Cup op het programma en de overgebleven concurrentie bestaat uit louter laagvliegers. Nu is elke concurrent een laagvlieger in Schotland, zelfs aartsvijand Glasgow Rangers. Komende zondag staat de Old Firm op het programma. En bij winst van Celtic bij de Rangers wordt de voorsprong van de groenwitten op de 'naaste achtervolger' 24 punten. Mocht ook nummer drie Motherwell punten verspelen, dan is Celtic deze maand al kampioen.


Het dreigende faillissement van Glasgow Rangers is nog niet afgewend. De club is vooral vanwege een belastingschuld van 60 miljoen euro onder curatele gesteld en te koop aangeboden.


Om geïnteresseerden meer tijd te geven is de deadline om de club over te nemen dit weekend verlengd. De bewindvoerder hoopt voor de derby van zondag met een biedende partij overeenstemming te bereiken met een gegadigde. Een consortium van voormalig Rangers-directeur Paul Murray is een belangrijke kandidaat.


Bij Celtic worden de ontwikkelingen met gemengde gevoelens gevolgd. Volgens Celtic-topman Peter Lawwell heeft de club zijn concurrent niet nodig. 'We volgen een strategie en die is onafhankelijk van de Rangers of welke club in Schotland dan ook.'


Er is medelijden en leedvermaak onder de Celtic fans. Volgens trainer Neil Lennon heeft de protestantse tegenhanger de teloorgang aan zichzelf te wijten. 'Het is de uitkomst van jarenlang mismanagement, iemand moet dat hebben zien aankomen.' Hij is niet bang voor een devaluatie van de Schotse titel. Maar wat is een kampioenschap waard zonder tegenstand?


Meer over