Celstraffen voor ‘moderne slavernij'

De rechtbank in Den Haag heeft de 46-jarige Hagenaar Eersat P. tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel, mensenhandel en het uitbuiten van illegaal in Nederland verblijvende Indonesiërs.

ANP

Zijn echtgenote (38) en een soort ‘voorman’ (39) kregen ieder een jaar celstraf opgelegd; een andere vrouw (30) een half jaar. De rechtbank sprak in haar vonnis van moderne slavernij en schaamteloze uitbuiting. De zwaar onderbetaalde illegalen werden in Den Haag te krap gehuisvest, vlak naast onhygiënische en gloeiend hete keukens.

Zij moesten vaak zonder daglicht bananenchips, rijstkoekjes en sambal maken voor toko's. Ze werkten tien tot vijftien uur per dag, meestal staand, zonder pauzes. Het grootste deel van hun maandgeld waren de slachtoffers kwijt aan de huur van hun vieze matras. Het wemelde van het ongedierte in slaap- en werkruimtes. Ze hadden in hun thuisland vaak grote schulden gemaakt voor de illegale oversteek.

Brandgevaar

De rechtbank hield hoofdverdachte P. ook verantwoordelijk voor het grote brandgevaar dat de illegale huisvesting met zich meebracht. De rechtbank vond de eis die het Openbaar Ministerie (OM) enkele weken geleden liet horen, drie jaar cel, te mild. De andere verdachten kregen juist een lagere straf dan door het OM was geeist, overwegend omdat de rechtbank hun rol iets kleiner inschatte dan het OM had gedaan.

Tips van omwonenden rond het Hobbemaplein in Den Haag brachten de zaak aan het rollen. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) trof in die omgeving en bij andere huiszoekingen in Rotterdam en Gouda in totaal achtendertig illegalen aan. Maar volgens het OM gaat het om mogelijk meer dan tweehonderd slachtoffers in de paar jaar dat de groep actief was. De strafzaken tegen twee andere medeverdachten is opgeschort voor getuigenverhoor.

Een gevangenis (Colourbox) Beeld
Een gevangenis (Colourbox)
Meer over