Celstraffen geëist voor mishandeling meisje Veendam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft celstraffen van respectievelijk twee en vijf jaar geëist tegen de moeder en stiefvader van een veertienjarig meisje uit Veendam. Verder eist het OM voor beide verdachten tbs met dwangverpleging.

Peter O. (39) en de 34-jarige Harriët P. worden ervan verdacht de veertienjarige Natasja ernstig te hebben toegetakeld. Zo sloten ze het meisje verschillende malen op in een vrieskist, tot ze buiten bewustzijn raakte door zuurstofgebrek en onderkoeling.

Peter en Harriët goten kokend water over het meisje heen en dienden haar stroomstoten toe, terwijl ze vastgebonden was aan de tafel met sjaals over mond en ogen. Ook sloten ze haar geregeld zonder eten en drinken op haar kamer op zonder deurklink, zodat ze er niet uit kon.

Beestachtig
De martelingen vonden vorig jaar plaats, twee weken in juli. ‘Een opeenvolging van sadistische, beestachtige en kwaadaardige daden’, zei de officier van justitie. ‘De mishandelingen zouden niet misstaan in een horrorfilm.’ Moeder en stiefvader dwongen het meisje voorts rode pepers te eten, kaas met dode vliegen erin en haar eigen braaksel en ontlasting. Ook stopten ze een naaktslak in haar ondergoed en vertelden haar dat het een bloedzuiger was.

Na twee weken slaagde Natasja er in alarm te slaan bij de buren. Toen de politie arriveerde, dreigde stiefvader Peter zijn veertien maanden oude zoontje te zullen doodknijpen als hij werd aangehouden. Uiteindelijk kon een arrestatieteam dat voorkomen.

Het meisje werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zwaar onderkoeld en ondervoed bleek te zijn. Ook had ze tweedegraads brandwonden.

Toezicht
Het gezin met vier kinderen – twee van Harriët, twee van haar en Peter samen - stond al jaren onder toezicht van hulpverleners. Beide ouders gebruikten veel speed; in het weekend, als de hulpverlening er niet was. Drie van de vier kinderen waren uit huis geplaatst wegens verwaarlozing.

Toen de 14-jarige dochter eind december 2007 weer thuiskwam, begonnen de verdachten zich aan haar te ergeren. Ze zou niet luisteren, verliefd zijn op haar stiefvader en de twee uit elkaar willen drijven. Ook zou Natasja volgens haar moeder en stiefvader ‘verkeerd kijken’.

Angst
Moeder Harriët, die inmiddels een scheiding heeft aangevraagd, deed niets om haar man tegen te houden uit angst, betoogde haar raadsman. Volgens hem was ze doodsbang voor Peter O. De advocaat van Peter O. zet zijn vraagtekens bij de hulpverlening; had die de problemen niet moeten signaleren?

Volgens psychiaters en psychologen hebben beide verdachten een gebrekkige ontwikkeling en zijn ze daarom verminderd toerekeningsvatbaar. De vrouw heeft inmiddels een scheiding aangevraagd.

Volgens de officier is Natasja fysiek hersteld. ‘Het mentale herstel gaat veel langer duren. Als ze er al bovenop komt.’

De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

Meer over