Celstraf voor optreden agenten bij G8 in Genua

De rechtbank van Genua heeft donderdag dertien Italiaanse politieagenten veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal 35,5 jaar.

Van onze correspondent Eric Arends

De rechter achtte hen onder meer schuldig aan het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel aan demonstranten tijdens de felle betogingen rond de G8-vergadering in Genua, in 2001.

Het openbaar ministerie had in totaal 29 politiefunctionarissen aangeklaagd. Met name de toenmalige leidinggevenden werden gisteren door de rechter vrijgesproken. Vanaf de volle publieke tribune riepen toeschouwers ‘schande, schande!’.

Tijdens de vergadering van de rijkste industrielanden kwam het zeven jaar geleden op 21 juli tot ernstige gevechten tussen demonstrerende anti-globalisten en Italiaanse ME-peletons. Het zogenoemde ‘zwarte blok’, bestaande uit militante linkse betogers, ging de confrontatie met ordetroepen niet uit de weg. In het geweld werd de Italiaanse demonstrant Carlo Giuliani doodgeschoten.

In de nacht van 21 op 22 juli maakte de Italiaanse ME zich schuldig aan zware mishandelingen in een school waar demonstranten uit verscheidene landen de nacht doorbrachten. Terwijl de betogers lagen te slapen, stormden Italiaanse politieagenten het gebouw binnen en begonnen op de aanwezigen in te slaan. Tientallen demonstranten moesten met botbreuken worden opgenomen in het ziekenhuis.

Aanvankelijk meldde de Italiaanse politie in de school op zoek te zijn geweest naar wapens en leden van het ‘zwarte blok’. Ze zei onder meer molotovcocktails in het gebouw te hebben aangetroffen. Later bleek dat agenten die zelf hadden gefabriceerd en naar binnen hadden gesmokkeld, in een poging hun actie te rechtvaardigen.

‘Met dit vonnis vervalt de theorie van een complot’, reageerde de Italiaanse minister van Defensie, Ignazio La Russa. ‘Dat wil zeggen: de theorie die er van uit ging dat er in Genua iets van een organisatie achter schuilging, waarbij de hoge kaders van de politie betrokken waren.’

‘Dit vonnis bevestigt de totale straffeloosheid van de ordetroepen’, reageerde de ex-woordvoerder van het Genua Social Forum, Vittorio Angnoletto, thans europarlementariër voor de Communistische Herstichting.

Meer over