NIEUWSDENEMARKEN

Celstraf voor leider extreem-rechtse Deense partij wegens racisme

Rasmus Paludan, de leider van de Deense extreem-rechtse Stram Kurs-partij (Harde Koers), is tot drie maanden cel veroordeeld wegens racistische uitspraken. De partij wil de islam verbieden en alle moslims het land uitgooien.

Rasmus Paludan, de leider van de extreem-rechtse partij Stram Kurs (Harde Koers) tijdens de campagne voor de verkiezingen in Denemarken vorig jaar. De partij haalde de kiesdrempel niet. Beeld REUTERS
Rasmus Paludan, de leider van de extreem-rechtse partij Stram Kurs (Harde Koers) tijdens de campagne voor de verkiezingen in Denemarken vorig jaar. De partij haalde de kiesdrempel niet.Beeld REUTERS

Paludan moet één maand van de straf uitzitten, de rest is voorwaardelijk. De rechtbank achtte de extreem-rechtse politicus schuldig aan racistische propaganda. Bij een demonstratie had hij gezegd dat ‘de Denen en Denemarken te hoog ontwikkeld zijn om te kunnen samenleven met het uiterst lage islamitische culturele afval’.

Op de bijeenkomst in een wijk waar veel moslims wonen viel hij ook uit tegen een van de betogers. ‘Je moet je schamen dat jij met jouw vingers het Deense paspoort durft aan te raken. Schande! Het is stuitend dat je dat durft te doen.’

Paludan verdedigde zich door te zeggen dat hij de videobeelden niet zelf op het internet had gezet en dat hij dus ook niet schuldig was aan propaganda. Hij vond ook dat de zaak zou moeten worden geseponeerd, omdat hij de uitspraken had gedaan als leider van een politieke partij.

De rechter verbood hem drie jaar lang zijn beroep als advocaat uit te oefenen. Ook raakt hij voor een jaar zijn rijbewijs kwijt wegens ‘roekeloos rijden’. Bij een demonstratie had hij een betoger aangereden die vervolgens op de motorkap belandde. Maar Paludan betoogde dat hij zich bedreigd voelde door de menigte en dat de betoger weigerde uit de weg te gaan. Bovendien reed hij nog geen 20 kilometer.

Paludan kondigde aan dat hij tegen de uitspraak in beroep zal gaan. Volgens hem maakt te veroordeling deel uit van een campagne om hem en zijn Stram Kurs-partij het zwijgen op te leggen.

Immigratie

Hij richtte de partij drie jaar geleden op uit onvrede van de koers van de rechts-populistische Deense Volkspartij, die al jaren lang veel invloed heeft gehad op het tamelijk strenge immigratiebeleid in Denemarken. Paludan ijverde voor een nog veel strenger beleid: volgens hem moest Denemarken voor de etnische Denen worden gereserveerd.

Hij trok veel aandacht met provocerende filmpjes op YouTube van bijeenkomsten van Stram Kurs waar hij de Koran verbrandde, gewikkeld in plakjes spek. Wegens de talloze dreigementen die hij ontving heeft hij permanent politiebescherming. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat hij bij de verkiezingen vorig jaar op 4 procent zou uitkomen, maar Stram Kurs bleef steken op 1,8 procent, onder de kiesdrempel.

Meer over