Celstraf voor illegale export naar Pakistan

De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdag Henk. S. uit Sint Pancras veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Zijn kompaan Zoran F. kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd....

De rechtbank acht bewezen dat S. en zijn kompaan meerdere goederen die vergunningplichtig waren, hebben uitgevoerd naar Pakistan. Het ging om spullen die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van massavernietigingswapens. Ze waren bestemd voor het Institute of Industrial Automation in Pakistan, dat banden heeft met Khan Research Laboraties (KRL).

Van KRL is bekend dat deze het nucleaire wapenprogramma van Pakistan ontwikkelt. S. was de Nederlandse zakenpartner van de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan. Die nam in de jaren zeventig vanuit Nederland technologie voor het verrijken van uranium mee naar Pakistan. Khan werd laten de ‘vader’ van de Pakistaanse atoombom.

De uitvoer had plaats tussen 1999 en 2002. S. was eigenaar van de bedrijven die de goederen hebben geëxporteerd. F. had in het geheel een coördinerende functie. Tegen S. was achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist en een boete van 100.000 euro. Tegen F. had officier van justitie F. Horzinek twee weken geleden 240 uur dienstverlening en 20.000 euro boete geëist.

S. kreeg bovenop de twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk, ook een proeftijd van twee jaar opgelegd en een geldboete van 100.000 euro. Als hij de boete niet betaalt, moet hij nog eens 360 dagen de cel in. Ook kregen twee bedrijven van S. boetes van 65.000 en 32.500 euro opgelegd.

F. kreeg naast de 180 uur werkstraf, of eventueel negentig dagen hechtenis, drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd van twee jaar. Ook kreeg hij een geldboete van 5000 euro.

Meer over