Celstraf geëist tegen Spaanse ex-minister

De openbaar aanklager heeft gevangenisstraffen van 23 jaar geëist tegen de voormalige Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Barrionuevo en ex-staatssecretaris Vera....

Van onze correspondent

BILBAO

De zaak is de eerste in de reeks van de zogenoemde GAL, doodseskaders die op het allerhoogste regeringsniveau zouden zijn georganiseerd. Tijdens de vuile oorlog in de periode 1983-'87 hebben de GAL (Antiterroristische Bevrijdingsgroepen) ten minste 22 al dan niet vermeende ETA-leden ontvoerd en vermoord.

In december 1983 werd de Baskische ondernemer Segundo Marey ontvoerd door een geheim commando, dat volgens de aanklacht zijn opdracht had gekregen van Barrionuevo en Vera. De twee socialistische bewindslieden worden beschuldigd van illegale detentie, lidmaatschap van een gewapende bende en het verduisteren van staatsfondsen. De GAL maakten gebruik van huurlingen die werden gefinancierd uit geheime fondsen van Binnenlandse Zaken.

De eis van 23 jaar tegen Barrionuevo en Vera is gesteld in een schriftelijke aanklacht tegen de twee. Het hooggerechtshof heeft nog geen datum bepaald voor het proces. Tegen tien andere betrokkenen eist de officier straffen tussen acht en 22 jaar. Onder hen is de voormalige socialistische gouverneur van Baskenland, Damborena.

De affaire van de GAL kwam twee jaar geleden aan het licht door getuigenverklaringen van twee voormalige politieagenten die aan de acties hadden deelgenomen. Barrionuevo, op dit moment parlementslid van de Socialistische Partij, en Vera ontkennen elke betrokkenheid bij de GAL. Het is waarschijnlijk dat zij in de volgende zaken, die nog in de onderzoeksfase verkeren, zullen moeten terechtstaan wegens het aanzetten tot moord.

Eind vorig jaar bepaalde een rechter dat ex-premier Felipe Gonzalez zich niet hoeft te verantwoorden in de zaak-Marey. Volgens de rechter waren er geen aanwijzingen voor betrokkenheid van Gonzalez bij de ontvoering.

Meer over