Celstraf geëist tegen paar voor 'roof' Braziliaans kind

Tegen een echtpaar uit Enschede is maandag voor de rechtbank in Almelo twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist wegens mensenroof....

Officier van justitie mr. P. van der Valk eiste gisteren ook dat het echtpaar 80 duizend gulden overmaakt aan het Foster Parents Plan. Behalve aan mensenroof en uitlokking daarvan heeft het echtpaar zich volgens de officier ook schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en het onttrekken van het kind aan de ouderlijke macht.

Volgens de raadsman van het echtpaar, mr. R. Speijdel, is er geen sprake van mensenroof. De biologische moeder heeft het kind vrijwillig afgestaan, aldus de advocaat. Eerder had de 35-jarige vrouw volgens hem al zes van haar dertien kinderen ter adoptie aangeboden. Speijdel overhandigde de rechtbank een monster wangslijm van de vrouw die nu beweert de moeder van het kind te zijn, voor DNA-onderzoek.

De officier was niet onder de indruk van het onderzoek van een privé-detective die in Brazilië de identiteit van de moeder van Lisa zou hebben achterhaald. De speurtocht van de privé-detective was vastgelegd op een videoband, die in de rechtszaal werd vertoond.

Het echtpaar verloor in 1996 hun enig kind, een 7-jarig dochtertje. Vooral de vrouw kon dit verlies maar moeilijk verwerken en was geobsedeerd door een nieuw kind. Een legale adoptie van een baby was niet mogelijk omdat haar echtgenoot daarvoor te oud was.

Meer over