nieuws

Cel voor voormalig officier van justitie voor seks met minderjarige jongen

Voormalig officier van justitie Vincent L. heeft een minderjarige jongen betaald voor seksuele handelingen. De rechtbank in Den Haag legde hem maandag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden op. Het OM had 11 maanden celstraf geëist.

Rechtbanktekening van verdachte Vincent L. Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Vincent L.Beeld ANP

De 48-jarige L. pleegde in 2016 ‘ontuchtige handelingen’ met een toen 16-jarige jongen. Ook gaf hij de jongen geld, sigaretten, bier, chips of andere goederen. Volgens L. stonden die betalingen los van de seks, maar de rechtbank acht dat onwaarschijnlijk. De jongen ‘heeft zich laten leiden door het geld en de verdachte wist dat’, aldus het vonnis.

Ook stelt de rechtbank dat L. redelijkerwijs had moeten vermoeden dat de jongen nog niet volwassen was, al zei hij zelf dat hij 18 of 19 jaar oud was. Zo wist L. dat de jongen nog op de middelbare school zat. ‘Daarnaast hadden bij de verdachte alarmbellen moeten afgaan vanwege de vraag naar sigaretten en alcoholhoudende drank’, schrijft de rechtbank. Die kon hij zelf vanwege zijn leeftijd niet zelf kopen.

Voorbeeldfunctie

De rechtbank rekent het L. bovendien aan dat hij de leeftijd van de jongen nooit heeft geverifieerd, bijvoorbeeld door hem om legitimatie te vragen.

Dat de verdachte werkzaam was als plaatsvervangend hoofdofficier van justitie maakt de zaak volgens de rechtbank nog kwalijker. ‘De verdachte had beter kunnen en moeten weten’, aldus het vonnis. ‘Als officier van justitie – en dan ook nog eens in een leidinggevende positie – had hij bovendien een voorbeeldfunctie in de samenleving.’ Het Openbaar Ministerie heeft L. inmiddels ontslagen.

Uit de verklaringen blijkt dat L. de jongen in de zomer 2016 leerde kennen via Bullchat, een virtuele ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Later onderhielden ze ook contact via Whatsapp. Volgens L. kwam het initiatief tot seks ‘van beide kanten’. De twee zouden elkaar tien tot twaalf keer hebben ontmoet, waarbij niet elke keer sprake was van seksueel contact. L. gaf de jongen in die periode 750 tot 1.000 euro, omdat hij ‘krap zat’.

De jongen vertelde tijdens zijn verhoren een ander verhaal. ‘De afspraak was dat hij mij zou pijpen en dat ik daarvoor geld zou ontvangen. Hij wist gewoon dat ik geld wilde voor seks.’ De jongen noemt hun verhouding ‘puur zakelijk’.

Blowen

Ook met andere mannen die hij via Bullchat leerde kennen had de jongen seks. In het najaar van 2016 had hij twee- tot viermaal per week een afspraak met in totaal vijftien mannen. Van het geld dat hij verdiende, kocht hij drank en wiet. Naarmate het aantal afspraken toenam, ging hij meer blowen ‘zodat hij zich meer afwezig voelde en de seks hem makkelijker afging’, aldus het vonnis.

De vader van de jongen stapte in januari 2017 naar de politie, waar hij meldde dat zijn zoon vermoedelijk seksueel contact had met meerderjarige mannen. Elf mannen werden na onderzoek aangemerkt als verdachten. Tien van hen – onder wie Vincent L. – zijn inmiddels door de rechtbank veroordeeld. Eén is vrijgesproken.

Meer over