Ceausescu zou contact hebben gehad met terrorist Carlos

Justitie in Roemenië begint een onderzoek naar de beschuldigingen dat wijlen dictator Nicolae Ceausescu miljoenen zou hebben betaald aan 's werelds meest gezochte terrorist Carlos 'de Jakhals' om zijn politieke tegenstanders uit te schakelen....

REUTERS; AP

Reuters, AP

BOEKAREST

Illich Ramirez Sanchez, zoals de echte naam van de Venezolaanse terrorist luidt, zou door Ceausescu zijn ingeschakeld nadat het hoofd van de Roemeense inlichtingendienst, Mihai Pacepa, in 1978 overliep naar de Verenigde Staten. Volgens berichten in de Roemeense pers zaten Carlos en de Securitate achter de bomaanslag op de Roemeense afdeling van Radio Free Europe, in februari 1981 in München, waarbij vier mensen gewond raakten. De bomaanslag werd beraamd omdat Ceausescu dacht dat Pacepa geheime informatie had gelekt.

Volgens de krant Curierul National heeft Carlos miljoenen gekregen om dissidenten uit te schakelen, maar moest hij dat buiten Roemenië doen. Wel kreeg hij toestemming om in het land trainingen te geven aan zijn eigen commandotroepen. Ook werd hij voorzien van meer dan honderd Roemeense paspoorten en rijbewijzen en werd zijn moeder behandeld in het meest prestigieuze ziekenhuis van Boekarest.

Carlos werd vorige maand in Parijs tot levenslang veroordeeld wegens de moord op twee Franse veiligheidsagenten en een Libanese informant in 1975. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van in totaal 83 personen in Europa en het Midden-Oosten.

Acht jaar na het einde van het 25-jarig bewind van Ceausescu weten de Roemenen nog steeds weinig over de Securitate, die er een uitgebreid netwerk van spionnen en informanten op na hield. De huidige regering heeft vorig jaar de aanzet gegeven de Securitate-archieven voor het volk open te stellen, maar in praktijk is hier nog niets van terechtgekomen.

Ceausescu en zijn vrouw werden ter dood gebracht na de anti-communistische revolutie in zijn land.

Meer over